На пазар за ядрени реактори

в България

В светлината на все по-натрапващите се съмнения, че се опитват да ни пробутат счупеният, на 10-ти юли 2016-та г., реактор за блок №1 на АЕЦ “Беларус” реших да направя едно елементарно сравнение.

То представлява измерване на разстоянията по права линия между поръчителите на реакторно оборудване АЕЦ “Беларус” и АЕЦ “Белене” до заводите производители – Атоммаш в град Волгодонск и Ижорски заводи край Санкт Петербург.

На сравнителната графика съм показал и размерът на разстоянията, ако поръчителите си бяха разменили изпълнителите.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка:

Зелените отсечки показват разстоянието от АЕЦ-а поръчител до завода изпълнител, а белите отсечки – до завода, който би могъл да изпълни същата поръчка. А сега си представете, че корпусите на ядрените реактори са едрогабаритни и тежат над 300 тона. След като бъдат произведени те трябва да бъдат транспортирани до съответната площадка на АЕЦ, което при избраната схема оскъпява разходите и повишава в пъти рисковете от проблеми при транспорта.

Нещо повече. Независимо, че вие виждате разстоянието по права линия от АЕЦ “Беларус” до завод Атоммаш, във Волгодонск, реалното разстояние на пътя, по който е бил транспортиран вече счупеният реактор е повече от ТРИ пъти или приблизително 4500 километра. Подробности и детайлна карта на трасето можете да видите в ” Мистериите на счупения реактор в АЕЦ “Беларус” “. Какви тук могат да бъдат гаранции, че още по време на транспортирането му, което е продължило цели 75 денонощия, не са положени основите на бъдещото му счупване? А?

Ще се опитам да предвидя напиращият въпрос у някои от вас. Коя АЕЦ, кога е поръчала своето реакторно оборудване. Но преди да ви отговоря ще направя едно задължително уточнение. Най-вероятно самите поръчители не си избират завода — производител, а това прави дъщерната компания на Росатом Атомстройекспорт (АСЕ), което не променя съмненията в сбъркана логика.

А сега за старта на поръчките. Според многократни твърдения на министъра на енергетиката Теменужка Петкова реакторното оборудване за АЕЦ “Белене” е поръчано през месец ноември 2008-ма г. Според Уикипедия страницата на АЕЦ “Беларус” договорът за нейното изграждане е подписан през месец октомври 2011-та г. Следователно ние сме изпреварили беларусите с минимум ТРИ години.

За финал ще припомня само, че реакторите за АЕЦ “Беларус” са от типа ВВЕР-1200, а за АЕЦ “Белене” – ВВЕР-1000. Но разликите между тях са пренебрежимо малки. Работата е там, че по-високата мощност при ВВЕР-1200 се постига не за сметка на по-голям или различен реактор, а в разликата на използваното ядрено гориво. По брой и по конструкция ядрено — горивните касети в двата реактора не се различават. Разликата се състои в масата на ядреното гориво във всяка касета и степента на обогатяването му по Уран-235. Поради тази причина няма никакъв проблем счупения реактор да ни бъде пробутан и никой няма и да разбере.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
На пазар за ядрени реактори by

Последни от България

Отиди Горе