На лъжата краката са меки

в България

За редовните читатели на блога ми не е тайна, че ежедневно преглеждам (критично) интернет страницата на руската държавна корпорация Росатом.

Далеч невинаги споделям с вас бисерите от майката на руската ядрена мафия.

Но тази вечер попаднах на уникален случай, който е задължително да ви покажа.

И картинката от титулната интернет страницата на корпорацията изглежда ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

На титулната страница се виждат последните новини, публикувани в хронологична последователност. Какво прави впечатление? Датата на последната новина е … ВЧЕРАШНА. Вчера беше 22-ри ноември, а днес е 23-ти. С червени стрелки съм посочил датите на публикациите.

Не се вижда заглавието на публикацията? Оригиналното заглавие е “Лихачев: Росатом смог преодолеть недоверие к атомным проектам в обществе“. На снимката то липсва, заради кретенския дизайн на уебстраницата на корпорацията, която публикува водещата си новина в дъното на огромен квадрат, който не може да се хване от скрийншота (снимката на екрана на компютъра), така че да се виждат и други важни детайли.

Смисълът на съобщението на новия генерален директор на Росатом (Лихачов) е, че корпорацията е преодоляла недоверието към атомните проекти в (руското) общество. Ако това беше наистина вярно нямаше да има нужда да “замразяват” посланието на водещо място. А освен това за близо денонощие и половина прочита на тази мантра е смешно малко, под 200 (двеста). Към момента на настоящата публикация.

Ако обществото наистина е преодоляло нещо то нямаше да има нужда да му се навира нарочно нещо под носа, даже когато то не желае и да го помирисва.

Какво предизвиква този нервен подход на Росатом? Причините за това внушение са не една и две. Корпорацията преживява тежки моменти, но за тях не пише и една буква, а вместо това надъхва намаляващите си фенове с кухи заклинания.

За да не сметнете, че съм голословен по повод проблемите на Росатом ще ви посоча само един от най-сочните. Утре се навършват точно ДВЕ седмици от аварийното спиране на блок №6 в АЕЦ “Нововоронеж”. Този блок е най-последният пуснат в експлоатация в Русия (през пролетта на 2016-та г.) и НАЙ-МОЩНИЯТ някога работил в тази страна (1200 (електрически) МВт). Не се споменават подробности за аварията и кога да очакваме повторното му включване в мрежата. Вместо това директора неуморно бие барабана.

Има и други интересни примери, които търпят развитие в момента и за това няма повече да ви досаждам.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
На лъжата краката са меки by

Последни от България

Отиди Горе