На Китай не му пука от заплахите на САЩ

в ПО СВЕТА

Китай не се вслуша в призива на държавния секретар на САЩ Джон Кери,да намали активността си в Южнокитайско море. Отговорът беше: „Тази  тема се отнася за суверенните работи на Китай и няма да толерираме американската намеса!“

„Ние не създаваме проблеми,но и не се страхуваме от тях“, каза заместник-началника на Генералния щаб на Армията за освобождение на Китай, Sun Jianguo,на конференция по сигурността в Сингапур.

Jianguo каза, че Китай няма да стои настрана, когато „някои страни създават хаос в Южнокитайско море.“

По-рано,държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини Китай в опити да усложнят американските прелитания и навигация в Южнокитайско море. Държавният секретар на САЩ предупреди Пекин,за създаване на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Китай и каза, че подобен ход  ще се разглежда като провокация от Вашигтон.

Как така Китай има такова пренебрежително отношение към най-мощната армия в света, (съгласно портала Global Firepower Index)?

Вярно,че Китай приема на въоръжение новата хиперзвукова ракета,която  преодолява ПРО на САЩ-хиперзвуковата ракета Wu-14 и стратегическата балистична междуконтинентална ракета с разделяща се бойна част с блокове с индивидуално насочване DF-41,но все пак, Съединените щати  заемат първо място в класацията на най-мощните във военно отношение държави,на второ място е Русия,а на трето – Китай?

Дали,защото не за първи път има сигнали за несъответствие на рейтингите на държавите с реалната ситуация?

Вярно,че американската армия е оприличавана на колос с глинени крака от военни анализатори и американски висши генерали. Така например, в последните изслушвания в Конгреса се докладва  тревожната ситуация в военната авиация и беше изразена загриженост относно нарастващия брой на произшествията.Доказателство са новините за паднали,не свалени,и аварирали американски бойни самолети от последните дни.

Главата на Комисия по въоръжените сили, конгресменът Марк Торнбери беше недвусмислен: според него, войските не са готови за  прилагане на военна стратегия на САЩ. Само през 2016 г.  авиационните произшествие в морската пехота са нарастнали от 2.15 до 3.96  за всеки 100,000 летателни часа.Значително е увеличаването на броя на различни инциденти и в авиацията на сухопътните войски.

Не винаги  инцидентите са свързани единствено с пилотска грешка. Броят на недостигащите пилоти се увеличава застрашително.В много случаи проблемът възниква в резултат на лошо подготвена и поддържана техника,лошо обучение, недостатъчно ниво на обслужване, липса на средства за ремонт и обновяване. На изслушването пред Комисията по въоръжените сили в Конгреса зам.-министърът отбраната по военновъздушните сили, Дебора Джеймс и началник на Щаба на сухопътните сили на Съединените щати ген. Марк Майли докладваха, че армията не е готова за евентуален глобален военен конфликт поради липса на бойни ресурси и недостатъчна подготовка.От ВВС на САЩ предупредиха, че има силен дефицит на пилоти на изтребители. В момента не достигат 500 души обучен боен персонал, а до 2022 г. броят им ще достигне 800.

Изследователите в Центъра за международна сигурност Брент Скаукрофт в една скорошна статия за списание National Interest посочиха, че поради липса на средства, американската армия не разполага с реален план да замени остарелите танкове  Abrams, самоходни машини Bradley и бойните машини  на пехотата Paladin. Анализаторите цитират в публикацията думите на генерал Дейвид Басет, отговорен за закупуване на оръжия за армията: „Преди много години, ние бяхме ограничени от технологията, днес ние сме ограничени от липсата на пари.“

Генералите от Пентагона не са особено дипломатични,например в една неотдавнашна реч пред Камарата на представителите в дебата за новия бюджет  за 2017 г. председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, генерал Джоузеф Дънфорд каза: „В следващите години,като се изправим срещу заплахите пред страната, може не всички видове въоръжените сили, да са в бойна готовност“. Проблемите с бойната готовност, той обясни с „нестабилната финансова среда.“ По-специално, според Дънфорд, ВМС и морски пехотинци няма да са готови да действат на необходимото ниво до 2020 г.,а ВВС  до 2028 година.

Въпреки това, анализаторите са убедени, че не винаги е проблемите са  свързани само с вливането на пари,които традиционно се изискват от  американските генерали, а и с колосалното им разхищение за неуспешни проекти и невъобразима корупция. Военния бюджет на САЩ е неизмеримо по-висок от тези на Русия и Китай, достига прекомерни величини с доста съмнителна ефективност. Най-пресен пример е  суперкораба „Zamvolt“ на стойност 4,4 или 7 милиарда според други, и неуспеха с въоръжаването му с релсотрони и лазерно оръжие,което сега предизвиква присмех.

Списание The Economist,отбеляза че  Русия и Китай, ако не превъзхождат Съединените щати по инвестициите в отбраната,то със сигурност ги превъзхождат по ефективността на тези разходи. Руските и китайските войски,посочва списанието,подобряват и модернизират различни оръжия,а  специален акцент е поставен върху обучението на войниците.

Сблъсък между САЩ с която и да е от двете сили,Русия или Китай най-вероятно ще доведе до незабавна намеса на другата  страна.Съществува вероятност за недекларирани договори между Китай и Русия при глобален конфликт със САЩ в Южнокитайско море или Европа.

Китай ще получи от Русия зенитно-ракетна система С-400.Договор за доставка на  системите С-400 „Триумф“,които все още нямат аналог в света, Русия е подписала, засега само с Китай.

Наскоро стана известно, че съща система С-400 иска да купи Индия и предварително са заявени  12 системи.

Автор: Йордан Халачев
Източник: Уphalachev