На 11 септември 1973 г. с военнен преврат, организиран с активната подкрепа на ЦРУ, е свален демократично избраният президент на Чили Салвадор Алиенде

в СВЯТ

11 септември 1973 г. с военнен преврат, организиран с активната подкрепа на ЦРУ, е свален демократично избраният президент на Чили Салвадор Алиенде. Вместо да се остави да бъде убит „като плъх“, Алиенде се самоубива, но преди това прави последното си обръщение към чилийския народ:
„Бъдете сигурни, че по-скоро рано, отколкото късно отново ще се отворят широките булеварди, по които ще тръгне свободният човек, за да гради новото общество. Да живее Чили! Да живее народът! Да живеят трудещите се!“

„El pueblo unido, jamás será vencido“, написана броени месеци преди преврата, става символ на протеста срещу последвалата диктатура на Пиночет. „Обединени хората никога няма да бъдат победени“ е преведена на множество езици. Под нейните звуци са проведени едни от най-значимите демонстрации в света. „El pueblo unido“ е сред най-известните, ако не и най-известната, песен на протеста в историята на човечеството.

11 септември е символ на смазаните с военен ботуш мечти на обикновения човек. 11 септември е и ден за надежда, защото обединени хората никога няма да бъдат победени!

  • ФИЛМ: Тайните войни на ЦРУ

11 септември 1973 г. преврат, военна диктатура (с помощта на ЦРУ) и шокова доктрина, благодарение на „чикагските момчета“: