МВнР на РФ призова САЩ и ЕС да не се месят в македонския конфликт

в Свят

Руското външно министерство призова към прекратяване на външния натиск и да се даде възможност на отговорните политически сили на Македония сами да определят по-нататъшното развитие на страната

 Изявлението беше публикувано в петък (28 април) на сайта на информационния отдел на ведомството, съобщи РИА “Новости”.

“Дълбоко сме загрижени за последните събития в Република Македония. На 27 април  загубилата в парламентарните избори опозиция направи опит за насилствено завземане на властта в страната от проактивно избрания председател на Народното събрание – в грубо нарушение на установените процедури. В резултат на възникналата свада с участието на демонстранти, които се противопоставиха на “самозванците”, има пострадали, някои от които бяха хоспитализирани”, съобщиха от министерството.

В коментарът се отбелязва, че “официалните представители на Европейския съюз, посланиците на няколко европейски страни и САЩ веднага приветствали “новия председател” на Парламента, който всъщност е бивш командир от албанската “Народноосвободителна армия”.

“Тази мълниеносно координирана реакция свидетелства, че случилото се е планирано предварително, с негласното знание на външните ръководители на македонската опозиция” – посочват от руското МВнР. “Това отново потвърждава тезата, че основната причина за сегашната вътрешнополитическа криза в Република Македония е израз на грубо вмешателство във вътрешните дела на тази страна. Налице е безцеремонна манипулация на волеизявлението на гражданите с цел да се отстрани от власт законното правителство”, смятат от ведомството.

Москва предупреди, че по-нататъшното развитие на този сценарий, който се опитва да направи промени в страната въз основа на т.нар. “тиранска платформа”, заплашват с още по-голям ръст на напрежението на междуетническа почва, като допълни, че “в тази ситуация адекватно решение може да се намери само чрез вътрешномакедонски диалог в рамките на конституционната и правната рамка”.

При македонските безредици от вечерта на 27 април пострадаха над 100 граждани на страната, сред които 22 полицаи, най-малко 84 цивилни и трима депутати, след като демонстранти нахлуха в Народното събрание на Македония и превзеха пленарната зала, където няколко минути по-рани етническият албанец Талат Джафери беше избран за председател на парламента и произнесе реч на албански, предаде “24 часа“, като се позова на информация от радио “Свободна Европа”.

Руски дневник

loading...
МВнР на РФ призова САЩ и ЕС да не се месят в македонския конфликт by

Последни от Свят

Отиди Горе