МВнР на РФ: ИД търси начини да инвестира в европейски проекти

в Свят

Русия разполага с информация за опити на “Ислямска държава” (ИД) да инвестира в проекти в Европа чрез близкоизточни банки

 Приходите на терористичната групировка са спаднали сериозно и екстремистите търсят нови начини да получат финансиране, съобщи заместник-директорът на Отдела за нови предизвикателства и заплахи към руското външно министерство Дмитрий Феоктистов, цитиран от “Известия”

“Предоставили сме актуална информация, че ИД използва редица банки в Близкия Изток, който по инструкции на ИД инвестират или се опитват да инвестират в проекти в Европа”, каза Феоктистов.

Той добави, че Москва е предала на Вашингтон имената на конкретни банки.

“Американците приеха тази информация и изразиха своята благодарност към нас”, добави Феоктистов.

Той обясни, че за загубите на ИД са спомогнали антитерористичните операции в Сирия и Ирак, чрез които енергийната структурата беше унищожена. През последните 1-2 години месечният доход на групировката е намалял от $50 млн. до $12-20 млн., подчерта Феоктистов.

Сега терористите се стремят към нови източници на финансиране: изнудване от цивилни, откупи за отвлечени хора, търговия с артефакти. В допълнение, ИД се опитва да “сложи ръка на афганистанския трафик на наркотици, особено в северната част на Афганистан, където в момента са концентрирани бунтовниците”, добави Феоктистов.

 

Руски дневник

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Отиди Горе