Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

MS-13: Най-жестоката групировка в Северна и Централна Америка 

в Лайфстайл
Loading...

Mara Salvatrucha – „бригадата салвадорски бродещи мравки“, или MS-13, е добре организирана международна престъпна групировка, една от най-жестоките, многобройни и бързо увеличаващи се улични банди в Централна и Северна Америка. Възникнала преди 30 години, MS-13 се превръща в одиозна организация, проникнала във всичките сфери в живота на Салвадор.

Според различни оценки, включително и на ФБР, Mara Salvatrucha се състои от около 50-80 хиляди души, от които 10-15 хиляди се намират в САЩ.

Етническият състав на бандата е смесен. В САЩ в нея влизат салвадорци, хондурасци, гватемалци, никарагуанци, мексиканци и др. Групировката действа на определени градски територии, като от време на време разширява владенията си. Освен това тя е много активна в затворите в Централна Америка.

Mara Salvatrucha се занимава с много престъпни бизнеси, включително търговия с наркотици, оръжие и хора, грабежи, рекет, поръчкови убийства, пране на пари, кражба на автомобили, мошеничество. Много улични търговци и малки магазини, които работят на територията на групировката, й плащат половината от дохода си, за да могат да работят. На Mara Salvatrucha плащат и много салвадорци, които живеят в САЩ; ако откажат, бандата ги инвалидизира или убива. Малка печалба Mara Salvatrucha получава от посредничеството в наркотърговията или събирайки такса за правото да търгуват с наркотици на нейна територия.

Mara Salvatrucha възниква в Лос Анджелес сред имигранти от Салвадор, които масово се преселват в САЩ в началото на 80-те години, спасявайки се от гражданската война в родината си. В началото на 90-те години в САЩ вече живеят около 300 хиляди салвадорци. Американската полиция и имиграционните власти активно се занимават с масово изселване на членове на групировката в родината им, което слага началото на популяризацията й там.

Американската гангстерска субкултура – стил и цвят на дрехите, маниерите на поведение, жестовете, сленгът и музикалните направления, намират в изтерзания от война Салвадор благоприятна почва, но сблъсквайки се с местните традиции, се превръща в още по-жестока и кървава.

Mara Salvatrucha контролира цели градски райони и затвори. Постепенно бандата разпространява влиянието си в цялата Централна Америка. Затворите се превръщат в истински „университети“ за начинаещи бандити.

През 1996 г. е сключено първото примирие между враждуващите MS-13 и М-18.

Членовете на MS-13 са известни с жестокостта си, с която плашат властта и съперниците си. Убийствата извършват често с мачете, като отсичат ръцете, пръстите, гениталиите, главите на жертвите, след което хранят с тях кучета. Те извършват групови изнасилвания, масови разстрели на обикновени граждани или противници. За разлика от други банди „мравките“ не избягват сблъсъци с полицията. Девизът на гангстерите е «Mata, Viola, Controla!» – „Убивай, изнасилвай, контролирай!“. Сред тях са разпространени и лозунгите: „Живееш заради бога и майка си, а умираш заради бандата“ и „Онова, което принадлежи на бога, е негово, но което не е негово, е наше“.

Отличителна черта на „мравките“ са татуировките по цялото тяло, включително на лицето и на вътрешната страна на устните. Те не само показват принадлежността на човека към бандата, но и разкриват детайли от криминалната му биография.

Цифрата „13“ в името на бандата и на татуировките на членовете й означава буквата „М“ в латинската азбука и означава принадлежността й към най-мощната калифорнийска затворническа групировка – Мексиканската мафия. С тази структура бандата започва да сътрудничи през 80-те години.

Облеклото на членовете на Mara Salvatrucha е в синьо и бяло; посвещението на членовете на бандата се нарича „скок вътре“ и е специално групово извиване на новака в продължение на 13 секунди, при което той трябва да покаже издръжливост и безстрашие. След посвещението новият трябва да закрепи статута си с убийството на враг, а след това да носи печалба на престъпната общност и да вербува за нея нови членове.

Бандата има свой „кодекс на честта“, за изпълнението на който следи специален „контролен съд“, който произнася присъди.

В годините на съществуването си Mara Salvatrucha привлича вниманието на огромно количество представители на контракултурата в целия свят. На бандата и лидерите й посвещават статии и предавания в най-известните СМИ в САЩ и Европа. За „мравките“ снимат филми; образите на салвадорските главорези често се появяват в холивудски филми и други сфери на развлекателната индустрия.

Mara Salvatrucha има предани фенове в социалните мрежи и в интернет общността в целия свят. На членовете на бандата подражават и се страхуват от тях.

Издателство PACПEP

 

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе