Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Може ли ЦРУ наистина да хакне вашия умен телевизор ? (ВИДЕО)

в Свят
Loading...

Този вторник WikiLeaks публикува над 8,7 хиляди документа, съхранявани в изолирана вътрешна мрежа на центъра по кибершпионаж в Ленгли, Вирджиния. Сред тях най-голям интерес предизвиква информацията, че ЦРУ с помощта на най-съвременни кибертехнологии е превръщало смарт телевизорите на Samsung в шпионски устройства, които чрез вградените микрофони в телевизорите записват разговорите на своите притежатели, а записите се качват в сървърите на Управлението.

Специализираният шпионски комплект за хакване на телевизорите е създаден от британската МИ-5 и ЦРУ, и носи името Weeping Angel (Плачещият ангел). Името е особено подходящо – Weeping Angel е от вселената на доктор Ху и е чудовище, което ако се наблюдава, не се движи и изглежда като каменна статуя. Но ако човек за малко дори отклони вниманието и дори мигне, плачещият ангел се придвижва в пространството и убива с едно докосване.

Ако се върнем към киберразузнаването, Weeping Angel създава видимост, че смарт телевизорът е изключен (Fake-Off), но той през това време записва всичко наоколо, а след действителното включване на телевизора и възстановяването на Wi-Fi връзката, започва да изпраща тези данни към сървърите на ЦРУ.

Тази възможност е известна още от началото на 2014 година, а Samsung обнови своя фърмуер през месец юни 2014 година и смарт телевизорите от фамилията F8000 не могат да се хакват дистанционно. Но промяната на фърмуера е възможна чрез включване на специален флаш-стик към телевизора, който променя фърмуера. Сега бе уточнено, че са уязвими фърмуерите 1111, 1112, и 1116, но не е намерен начин за проникване във фърмуерите 1118 и нагоре.

Колко смарт телевизори на Samsung работят със стар фърмуер, а и колко от тях са с кракнат фърмуер засега не е известно.

Информацията по тази тема продължава да постъпва. На практика всички анализатори са единодушни, че Year Zero ще затъмни разкритията на Сноудън.

Даниел Десподов, Кaldata.com

Последни от Свят

Отиди Горе