Москов за последно: Без лекарства за болни, ако са “обречени”

в България

Следващият министър на здравето, който и да е той, ще има невиждана каша да оправя, след 2 години на Москов. В това никой не се съмнява. Но най-важната промяна, която ще трябва да направи, е грижата за психичното здраве на народа. Така щото да не се случва психопати да стават министри, та и на здравеопазването.

Предложението да се спират лекарствата за “Хепатит С” на хора, които са “обречени”, е нещо, което просто няма с какво да бъде описано. То противоречи на самия смисъл на здравеопазването. Да, това е скъпа дейност, и винаги исторически е била такава. Реално, обществото няма нужда от здравеопазване изобщо. Далеч по-ефективно е да се заложи на висока раждаемост, и изпадналите да се компенсират от нови хора. Това всъщност е прилагано, и то с успех. През турското робство, при липса дори на 1 болница за раята, тя така е оцелявала. Без здравеопазване.

Въпросът е, че цивилизованото общество все пак е решило да има подобна дейност. Тя струва пари, които често отиват на “вятъра” – например ако лекуваният почине. Всъщност, дори да оздравее, може парите да са “загуба”. Например една сърдечна операция може да струва 70-80 хиляди лева. При средна здравна вноска от 60-70 лв., парите ще се покрият за 80 години. Кой човек има трудов стаж от 80 години? Но въпросните хора след това ползват поддържащи медикаменти до края на живота си. Реално те за обществото са “чиста загуба”. По-изгодно е да не ги лекуваме, и да ги заменим с някой изначално здрав.

Но ги лекуваме, нали така. Приели сме загубата и я плащаме.

Концепцията да не се плаща нещо, защото човекът и без това ще умре, е отношение тип “автомобилен механик”. Наистина някои повреди на коли са твърде скъпи и неизгодни за поправка. И по-добре да се смени колата. Само че лекарят не е механик и здравеопазването не е поправка на коли.

Подобно фактически изродско отношение към здравеопазването, показва сериозната необходимост новият министър да се погрижи преди всичко за психическото здраве на нацията, и особено за психическото здраве на политиците. / ГН

loading...
Москов за последно: Без лекарства за болни, ако са "обречени" by

Последни от България

Отиди Горе