Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Москов не прави реформа, а създава корупционни схеми в здравеопазването

в България
Loading...

Д-р Дечо Дечев беше един от първите директори на държавни болници, уволнени от настоящия министър на здравеопазването д-р Петър Москов с мотив несъгласие с политиката на работодателя. Тази политика, наречена реформа, вече е въплътена в закони и се очаква от новата 2016 г. да заработи. Какви са очакваните реални ефекти от реформата коментира за агенция БЛИЦ д-р Дечев.

– Д-р Дечев, как ще коментирате сега реформата в здравеопазването?

– В никакъв случай не може да се каже, че това е реформа. Реформа реално няма, защото оставаме в същия модел, по който се работи от 15 години. Това е моделът, според който болниците са търговски дружества, джипитата са еднолични търговци, лекарите-специалисти също са търговци, а Националната здравноосигурителна каса е една. Продължаваме в стария модел и няма никакви изгледи нещата да се променят.

– Какво реално ще се случи, когато влязат в сила двата пакета за медицински услуги – основен и допълнителен?

– Има голям дисонанс между това, което се приказва, и реалните неща. В прословутия допълнителен пакет влизат само три клинични пътеки. Има още шестдесет и няколко, за които е оставено на медицинския специалист да прецени дали пациентът трябва да бъде приет веднага, или може да се отложи според неговото състояние. Отсега ви гарантирам, че ако болницата има нужда от допълнителни доходи, всички пациенти ще бъдат приемани веднага, ще бъдат третирани като неотложни. От друга страна, има много голям риск в част от случаите допълнителният пакет да служи като основание на медика да отлага пациента и да му каже, че единственият начин да го приеме е ако той си заплати кеш. Така се дава възможност за корупционна практика.

Сигурен съм, че никакъв финансов ресурс няма да бъде спестен с двата пакета. Това просто е имитация на реформа.

– Доста медицинска апаратура се закупи за болниците. Това не е ли добре за българския пациент?
Разбира се, че е положително. Проблемът е, че няма визия за това апаратурата да бъде натоварена достатъчно, няма планиране. Досега имахме липса на определен вид апаратура, сега имаме пренасищане. Ако апаратът се натоварва пълноценно, той ще носи съответните приходи и след няколко години ще имате ресурс да си купите новото поколение апаратура. Изведнъж се накупиха няколко апарата за лъчехирургия – в „Св. Иван Рилски”, в Онкологията, в университетските болници в Пловдив и във Варна. И за да ги натоварваме пълноценно, ще започнем да измисляме пациенти за тях. А цената на радиохирургията в пъти превишава цената на класическата операция. По този начин влизаме отново в порочния кръг. Затова сега много трябва да се внимава да се спазват индикациите за този тип лечение. Голям проблем ще бъде и намирането на хора с опит, които да работят с тази апаратура.

Не искам да изпадам в положението на човек, който критикува всяко действие, което направи министър Москов. При него има и наченки за действия в правилната посока. Но и най-добрите намерения, когато се поставят на неправилна основа, в повечето случаи водят до отрицателни резултати.

– С какви идеи на министър Москов не бяхте съгласен, че той ви уволни?

– И от двете неща, за които имах особено мнение, той се отказа. Едното беше методиката с лимитите, по която искаше да се заплаща през 2015 г. Аз твърдях, че тази методика ощетява болниците, които работят, ощетява и пациентите, които искат да отидат в тези добре работещи здравни заведения. Защото като се изчерпи лимитът, ще са принудени да отидат в не добре работещи болници. Най-важното – тази методика прикриваше огромните злоупотреби, извършени през 2014-та, с отчитане на нереални дейности от някои болници, предимно частни, които буквално източиха Касата. Тази методика на практика узаконяваше обемите, направени от тях през 2014-а, и им ги даваше за 2015-а.

Бях против също да се влиза в болница с копие от лична карта. Москов се отказа от това и предлага друг модел – с пръстови отпечатъци. Мисля, че причините за моето уволнение са съвсем други от тези, които коментираме.

източник: БЛИЦ

Loading...

Последни от България

Отиди Горе