The Bulgarian Times

Моделът е “Борисов – Пеевски”. “Кой?” е въпрос, задаван от лицемери

в България
Loading...

Все по-трудно ще става за премиера Борисов да крие връзките си с ДПС, както и да се прави, че няма нищо общо с Делян Пеевски – детето чудо на българския преход. Чудодейната мощ на депутата от ДПС се дължи изцяло на държавата и на това, че е подставено лице на Ахмед Доган, човека, който управлява България заедно с Бойко Борисов.

Това са двата основни центъра на властта, които вземат важните решения в страната. Останалото – институции, съдебна власт, реформатори, Първанов и Радан, патриоти и промяна на Конституцията, е камуфлаж. В най-добрия случай второстепенен разпределител на преимуществата на властта – хора и лични амбиции, представящи себе си за цели партии и организации, които събират подхвърлените останки от трапезата, на която все по-удобно се разполагат Борисов и Доган. Опит за трети властови център се опитаха да направят Иван Кръстев и Иво Прокопиев около президента Росен Плевнелиев, но по всичко личи, че този проект е в упадък.По изнервените статии в „Дневник”, списвани от титани на мисълта като Даниел Смилов и Евгени Дайнов, личи, че Прокопиев вече не харесва това управление, което означава, че е загубил контрол и върху част от реформаторите. След като влязоха във властта, последните се разпаднаха на… щях да кажа клубове, но по-точно би било – на министерства, агенции и назначения по лични интереси. Коалицията между ГЕРБ и ДПС е „новина” само за онези политически лицемери, писачи и протестъри, които изиграха ролята на неин параван. Тя беше ясна и описана в някои медии още когато беше договорена окончателно – след изборите за Европарламент през пролетта на 2014 г.Ако тази коалиция не беше факт, ДПС никога нямаше да развали управлението си с БСП. Днес са смешни плясъците по челото и възклицанията „Ах, какво стана!” на всички онези, които издигаха лозунги срещу политическата мафия през лятото на 2013 г. и спряха да ги вдигат, щом ГЕРБ дойде на власт. Мое предположение е, че част от тази сделка е подкрепата на Ахмед Доган за Бойко Борисов на президентските избори догодина. Банална истина е, че в България турските гласове играят решаваща роля за избора на държавен глава и би било глупаво от страна на Борисов да не се възползва от тази възможност. Разбира се, ако реши да се възползва от нея, а това ще стане ясно в последния момент.

Тъй като Борисов не е глупав, е по-вероятно да е договорил тази подкрепа. Освен разпределението на бизнеса, което винаги е било приоритет и при двете страни. Иначе ми е трудно да си обясня съвсем бруталния начин, по който позволява на ДПС да върти далаверите си с размаха на най-голямата корпорация в България. Прегръдката на Борисов с Доган обаче може да се окаже доста амортизираща за първия, предвид на това, че става явна, а до изборите за президент има още време. Тъй като управлението на България се очертава като катастрофално за все повече хора, устойчивостта на образа на Борисов като завърнал се победител съвсем не е гарантирана. Физиономията на Пеевски до него със сигурност му нанася щети и със сигурност на Бойко Борисов ще му е все по-трудно да ги контролира.

Едно от доказателствата за негласния властови и бизнес тандем между Пеевски и Борисов е Държавният резерв. Цялото име на любимата на всяка власт играчка е Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” (ДРВВЗ).

Оказва се, че строителните фирми, контролирани от Делян Пеевски, все още имат ексклузивното право да строят и ремонтират всички складове, бази, съоръжения и т.н., собственост на резерва. Това право е получено от Пеевски още по времето на така омразната на Бойко Борисов тройна коалиция. Когато детето чудо е заместник-министър на жената бедствие Емел Етем и отговаря, забележете, за Държавния резерв.Така нареченият рамков договор с фирмите, контролирани от Пеевски, позволява на агенцията да избягва обществени поръчки и конкурси за своите нужди.

През 2007 г. консорциум от фирми, контролирани от Делян Пеевски, подписва рамков договор с агенция ДРВВЗ и на практика става монополист на всички ремонтни и строителни дейности на агенцията. Една от основните фирми в консорциума е прословутата „Водстрой 98” АД. Това е подарен от държавата бизнес за стотици милиони без търгове, конкурси, обществени поръчки и прочее досадни подробности. И това е само една част от легалния при това бизнес на Пеевски с резерва. Ако въобще около него има нещо легално и най-малкото не представлява конфликт на интереси.

В някои от медиите, които депутатът от ДПС не контролира, излязоха и много публикации за другите му далавери с държавния резерв. Излязоха дори и имената на две разработки на ДАНС – „Лабиринт” и „Другари”, които подробно са изследвали престъпленията на Делян Пеевски в тази агенция, но днес дори Атанас Атанасов от ДСБ забравя да си спомня за тях. По-лошото е, че Бойко Борисов също мълчи, както е мълчал от 2007 г. насам, а фактът, че продължава да осигурява на Пеевски бизнес за милиони, означава единствено, че има пряк интерес от това. Всъщност негласната коалиция между ГЕРБ и ДПС се дължи на неогласеното бизнес партньорство между Борисов и Пеевски.

Делян Пеевски е топлата връзка между Борисов и Доган, което кара Лютви Местан да ненавижда детето чудо и да се опитва по всякакъв начин да го отстрани от партията.

Повечето слухове за това как Пеевски щял да зарязва политиката идват тъкмо от ДПС, но в тях няма никаква логика. Пеевски е силен, докато има политическо влияние. В момента, в който стане свободен бизнесмен, се превръща в свободна мишена за отстрелване предвид информацията, с която разполага, и факта, че в много бизнеси е само подставено лице на Доган. Ако Делян Пеевски реши да се самоубие, ще напусне политиката, но въобще не ми изглежда толкова наивен.

Но да се върнем на агенция ДРВВЗ. Резервът е хубав пример за приемствеността и взаимните интереси, които свързват Делян Пеевски и Бойко Борисов от години насам. Като друг пример за съвместния бизнес между двамата в момента можем да дадем вестниците „Труд” и „24 часа”. Първият е на детето чудо, а „часовете” се държат от премиера чудо. Това е моделът, по който се дели и бизнесът в „Булгартабак”, активите от разграбената КТБ, бизнеса в строителството, та до контрабандата. Добре е тези неща да се казват публично, защото Бойко Борисов днес често обича да извинява собствената си неспособност да управлява с лошото наследство на тройната коалиция и правителството на Орешарски.

Оказва се, че Борисов е осигурявал като премиер, и то в двата си мандата, държавни поръчки без конкурс на фирмите на Пеевски за стотици милиони левове. Излишно е да обяснявам, че агенция „Държавен резерв” никога не би подновила тези договори без съгласието на Борисов, а папките срещу Пеевски в ДАНС нямаше да изчезнат без неговото изрично разпореждане. Много интересен е и поводът, по който стана ясно, че фирмите на Пеевски са все още на хранилка на Държавния резерв.

Става дума за друга фрапантна далавера на депутата от ДПС с емблематичната сграда на „София прес” на „Цариградско шосе”, описана преди време в сайта Фрогнюз. Ще обясня съвсем просто за какво става дума. В началото на февруари тази година фирмата на Бисер Лазов, подставено лице на Пеевски и основен свидетел на прокуратурата по делото за КТБ, продава на друга фирма, контролирана от Делян Пеевски, сградата на „София прес”. Фирмата купувач – „Астън Оптимум” ЕООД, няма никаква дейност, а за предходната година е отчела 0 лева приходи и 0 лева активи. Не е ясно с какви пари е успяла да купи „София прес”. Ясно е обаче, че нейният собственик е Ивайло Йорданов Николов, който е и изпълнителен директор на свързаната с Пеевски фирма „Промишлено строителство холдинг” ЕАД.

Допреди около година именно „Водстрой” беше собственик на „Промишлено строителство”. След покупката „Астън Оптимум” ипотекира сградата на „София прес” в Първа инвестиционна банка, като обезпечение на евентуални вземания на банката по издадени банкови гаранции на строителните консорциуми, в които основно участие взема „Водстрой” на Пеевски. Именно от тези банкови гаранции и от договора за ипотека се разбира, че депутатът от ДПС продължава да получава поръчки от Държавния резерв по рамков договор от 2007 г., както и че е много уважаван от новата банка на властта – ПИБ. Ето откъс от договора, заверен от нотариус, за ипотека (притежаваме цялото копие в редакцията на Гласове), в който се цитират договорите между фирмите на Пеевски и Държавния резерв:

 

 

От този нотариален акт става ясно, че недвижимият имот служи за обезпечаване на евентуалните вземания на ПИБ АД по издадени банкови гаранции на консорциуми (ДЗЗД-та), в които участва дружеството на Делян Пеевски „Водстрой 98” АД. 

Банковите гаранции, които ПИБ АД е издала, обезпечават доброто изпълнение на сключените договори между фирми на Делян Пеевски и Държавния резерв на България за изграждане и ремонт на петролни и зърнени бази. А ето и кои са посочените консорциуми в нотариалния акт и какви са сключените договори с резерва:

От официалната страница на единия от участниците в консорциума, през 2007 г. МКИ-ВОДСТРОЙ ДЗЗД е сключило рамков договор с Държавна агенция ДРВВЗ с предмет: „Проектиране и изграждане на съдови вместимости, реконструкция и привеждане в съответствие с изискванията на българското и европейско законодателство на петролни бази, собственост на ДА „ДРВВЗ”

От финансовите отчети на единия от участниците, консорциум „Енстрой ДЗЗД” се вижда, че е сключил рамков договор с Държавна агенция ДРВВЗ с предмет: инженеринг, проектиране и изпълнение, включващи проектиране и изграждане на съоръжения, проектиране, реконструкция, ремонт и привеждане на складови бази, собственост на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” в съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство 

По-голямата част от информацията, която изнасям тук, е публична. Това, че в нея не са написани имената на Бойко Борисов и Делян Пеевски, е разбираемо. Както е разбираемо, че без тях нищо от това, което описвам, не може да се случи. Бизнес моделът Борисов-Пеевски е основното лепило на неявната коалиция между ГЕРБ и ДПС. Доколко устойчива ще е тази спойка, предстои да се види. Моята лична прогноза е, че ще се разпадне бързо, защото е основана единствено на финансов интерес въпреки личната непоносимост на Ахмед Доган спрямо Бойко Борисов. Но това е предмет на отделен коментар. В този искам да кажа, че Борисов вече не може да скрие близките си отношения с Пеевски, което прави и без това тънкия лед, по който ходи в момента, още по-тънък.

източник: Glasove

Loading...

Последни от България

Отиди Горе