Много често чувам, че кюрдите били единствените, които се биели с Ислямска държава. Това е поредният фарс, който медиите разпространяват за тази война. Няколко недоразумения има в тези твърдения, които лесно проникват през умствени мембрани на хора без грам критично мислене…

в Свят

На снимката е показана инфографика на т.нар. Сирийски демократични сили (СДС). В десния ъгъл ще видите много армии, чийто емблеми са със знамето на сирийската опозиция. Проблемът е, че самият шеф на комитета на опозицията, Насер ал-Харири заяви в Женева, че СДС са терористи и че по нищо не се различават от ИДИЛ .

Сами разбирате, че нещо се разминават нещата. Хем американците финансират този опозиционен комитет, хем шефът на този комитет нарича терористи финансираните пак от САЩ СДС. Хем уж в СДС били от сирийската опозиция, представят ни я по медиите със знамената с трите звезди, а в реалност на териториите им се веят кюрдски знамена. И двете части се бият помежду си. То и самата сирийска свободна армия се бие помежду си, както се случи в Ал-Баб вчера.

Нещо повече. В долния ляв ъгъл ще видите червена емблема на армията ал-Санадид. Това е армията на т.нар. племена Шуммар, чийто корени са в С.Арабия и Йемен. В Сирия тези племена са половин милион, а в С.Арабия са над 6 милиона. За тези племена беше известно, че подкрепяха радикалите в района, преди бяха известни под името Ахрар ал-Джазира, а съюзници им бяха Ал-Нусра и ИДИЛ, а сега пък са част от СДС. Бивши идилци вече съюзници. Това обяснява защо един от лидерите на кюрдските сили Елхам Ахмад нарече саудитците – наши братя и че С.Арабия е важна за стабилността на Сирия.

Явно ценностната система вече не значи нищо. Не знам колко вече опозиции има, и колко от тях са наистина сирийски. На практика в Женева сирийското правителство ще трябва да преговаря с катарски, саудитски, турски, американски и още какви ли наемници. Затова обикновено истинските сирийци се питат – а бе, с коя опозиция ще преговаряме?

Дахер Ламот, Фейсбук

loading...
Много често чувам, че кюрдите били единствените, които се биели с Ислямска държава. Това е поредният фарс, който медиите разпространяват за тази война. Няколко недоразумения има в тези твърдения, които лесно проникват през умствени мембрани на хора без грам критично мислене... by

Последни от Свят

Отиди Горе