Министерски съвет: Във фейсбук дебнат шпиони и терористи

в България

В социалните мрежи като фейсбук, туитър и пр. дебнат шпиони и, защото те са добри канали за шпионаж срещу България. Освен това в тях се разпространяват и дезинформации. Това се констатира в подготвената от Съвета по сигурност към Министерския съвет проектостратегия за киберсигурността на страната.

Сред основните заплахи за киберсигурността на България е пиратският софтуер, който ползват граждани и малки фирми. Според документа нелегалният софтуер бил възможен канал за пробиване на киберсигурността както на бизнеса, така и на държавата.

Като основна заплаха документът изтъква и че България е икономически най-изостаналата държава в ЕС.

Засега страната ни не била особено интересна за кибератаки, но интересът се увеличавал заради членството ни в НАТО и ЕС, твърдят още експертите на Министерския съвет.

Документът трябва да бъде представен и обсъден и на предстоящия Консултативен съвет по националната сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свика за 14 април.

Изтичането на мозъци от България, включително и в областта на информационните технологии и компютрите, също е включено като риск.

Електронните системи са част от националната сигурност и трябва да бъдат защитени, се обяснява още в стратегията на правителството. Според документа това можело да стане на принципа на публично-частното партньорство между държавата и бизнеса. Освен това трябвало да бъдат приети общи стандарти на ведомствата и частните фирми за киберсигурността.

За гражданите пък се предвиждат кампании, които да повишат хигиената им в интернет.

Като едни от най-уязвимите на кибератаки системи се посочват електронните разплащания и публичните услуги на администрацията, които се осъществяват онлайн.

Стратегията предвижда създаването на национален координационен механизъм по киберсигурност, който да е част от Съвета по сигурност и ситуационния център за управление на кризи към Министерския съвет. В него ще подават информация както военните и МВР, така и специалните служби, ще бъдат включени и доставчиците на интернет услуги. Целта на центъра е бързо да се идентифицират заплахите за киберсигурността на България и съответно да бъдат отразени.

Заради свързаността на все повече устройства към интернет, включително телевизори, хладилници и пр., атаките срещу киберсигурността стават по-трудно предвидими. Освен това при тях с малки вложения можело да се постигнат големи резултати, става ясно от пуснатия за обществено обсъждане правителствен документ. Затова и бизнесът трябвало да помогне на държавата в отразяването на атаките Стратегията предвижда и създаването на денонощна SOS услуга за сигнализиране за киберпрестъпления, подобна на спешния телефон 112.

Тя би трябвало да е достъпна и за граждани, които да подават сигнали към нея.

Предвидено е и създаването на киберрезерв от специалисти, подобен на военните резервисти, които да се ползват при атака срещу България. /  24chasa.bg

Министерски съвет: Във фейсбук дебнат шпиони и терористи by

Последни от България

Аре стига бе!

От както заработи Българска (не)зависима енергийна борса, вече повече от година и
Отиди Горе