Министър: Правителството ви работи добре

в България

Това заяви вчера (17/10/2016 г.) сутрин по БНТ1 министър енерГЕПИка Теменужка Петкова, по повод поредната и лъжа свързана с грабежа АЕЦ “Белене”.

Ето и поредното и конкретното твърдение свързано с установяване автентичността и съществуването въобще на оборудването за въпросния провален проект (оригиналното видео ТУК):


Водещ – А новите (реактори за АЕЦ „Белене”), кога ще ги видите?

Теменужка Петкова – Ами надявам се съвсем скоро. На тази среща сега в Москва ние дискутирахме с колегите от Атомстройекспорт и този въпрос. Те поеха ангажимент да предоставят цялата необходима информация свързана със сертификатите и протоколите за произведеното оборудване. Първо да разгледаме документацията. Те ще ни я предоставят, след което ще се направят и инспекции на място.

Водещ – Тоест и след това ще се подходи към плащането?

Теменужка Петкова – Да.


Таймерът на снимката показва, в кой точно момент от разговора тя произнася поредната лъжа. Но за да не се съмнявате, че пак ни работи ще ви припомня, какво каза същата особа преди точно 88 дни (на 21/07/2016 г.) в студиото на бТВ (” Музиката вече НЕ се поръчва, от който плаща “):


Цветанка Ризова: Първо да започнем от там. Първо, някой виждал ли е този реактор? Няколкото човека, които ми гостуваха в студиото изразяват съмнение, че този реактор изобщо е произведен. Има ли българин, който да е оторизиран, да е лице, което има значение за удостоверяването, да е видял този реактор произведен, да е видял, че пише, че е реактор за АЕЦ „Белене”? Кой е виждал този реактор?

Теменужка Петкова: Това, с което ние разполагахме до вчера са доказателствата, които са събрани в хода на арбитражното производство и в тези доказателства съществува информация, която по хода на арбитража е изискана от Атомстройекспорт и са предоставени надлежни документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора. Единият реактор, съгласно тази документация е завършен на 100%, другият реактор е почти завършен на 90%. Но разбира се, ние също като Вас си задаваме този въпрос. Трябва да видим, какво в крайна сметка трябва да платим. Така че изискахме …

Цветанка Ризова: Няма ли да отиде някой да го види този реактор?

Теменужка Петкова: … изискахме от нашите партньори от Атомстройекспорт (АСЕ) да ни предоставят подробна информация във връзка с това оборудване. Вчера получихме тези списъци с информацията, която се съдържа в тях по отношение на отделните модули от това оборудване, тъй като това не е едно оборудване, което представлява някакво компактно произведение. Нали това са части от този реактор, които ще се сглобят на място. Точно така. Но така или иначе ние изискахме тази информация. Партньорите ни от АСЕ ни я предоставиха във вид на техническа документация и сега предстои, може би другата седмица колеги от НЕК, експерти в тази област ще отидат на място, за да може да видим това оборудване в каква степен на завършеност е, в какво състояние е.

Цветанка Ризова: Другата седмица ще има инспекция на бижуто за 1 милиард?

Теменужка Петкова: Разбира се, няма как да се пристъпи към действия за плащане, без да сме видели, какво стои насреща.


Усетихте ли фината изработка? Вчера ни се казва, че чакаме да получим документацията за оборудването, която ни е била на разположение преди ТРИ месеца? Преди повече от ДВА месеца търсачите на реакторите е трябвало вече да са се върнали и докладвали, какво и как? Вместо това сега чакаме да се пренапише и пак да ни се представи новата документация, че старата нещо не съответствала?

В началото на вчерашния разговор по БНТ персоната от снимката заявява, че правителството работело добре. Благодарим ти, любимо правителство, че така яко ни работиш!

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Министър: Правителството ви работи добре by

Последни от България

Отиди Горе