Минавка?

в България

През последните три седмици АЕЦ “Козлодуй” развива бурна търговия на електроенергия на черен пазар, който същата нарича “свободен”, за “честни” частници, които знаят с кого и по колко после да се разплатят.


Нека днес сравним същият този “свободен” пазар с резултатите от енергийната борса, за един и същи период от време?

Сега ще ви покажа група от оферти ПРОДАВАМ, публикувана на сайта на АЕЦ-а в средата на настоящата седмица.

 

С червени рамки съм оградил една от офертите, чийто срок на консумация вече е изтекъл, поради което и сравнението с резултатите от борсата са повече от коректни.

 

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

Под таблицата на АЕЦ-а, с червени букви пресметнах и ви показвам средната цена на тока, изтъргуван на борсата, за същия четири дневен период, както и в оградената оферта.

 

Както и предположих вчера в “Доживяхме” някой май се е метнал?

Но дали това е наистина така? Дали е възможно “играч” на черния пазар, организиран от АЕЦ “Козлодуй” да е толкова тъп, че да си позволи да го преметнат и да го надуят?

На този въпрос днес е трудно да се отговори.

 

Причината е, както много пъти съм ви споменавал тук, че 100% държавната АЕЦ нагло отказва да публикува резултатите от търговете, на които продава НАШИЯТ ток.

 

На практика тока в офертата с минимална цена от 66,30 лева/МВт.ч може да е продаден и за 45,00 лева/МВт.ч, но ние не можем да го разберем и реално да оценим състоянието на този пазар у нас.

Минавка със сигурност има, но остава въпроса, кой точно е минатия?

Друго интересно престъпление на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия от седмицата “На лъжата менискуса и е слаб“.

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Минавка? by

Последни от България

Отиди Горе