Military Watch Magazine: А-100 ще оспори превъзходството на американските ВВС

в ПО СВЕТА

Русия не само активно обновява своя парк от бойни самолети, но и влага в създаването на съвременни самолети за поддръжка, пише онлайн изданието Military Watch Magazine.

Руските самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛО) А-50, които са в експлоатация от 1989 г., са надеждни, но малобройни. Модернизираните американски Е-3 Sentry ги превъзхождат както по количество, така и по възможности. През 2011 г. руските ВВС получиха първия модернизиран А-50У със значително по-мощна РЛС. Този самолет понякога е наричан „междинен“, тъй като още в началото на 2020-те години на въоръжение ще постъпи по-новият А-100 „Премиер“, чийто първи полет се състоя тази година.

Благодарение на внедряването на съвременни електронни компоненти системите за откриване вече са по-малки и по-леки, което позволява на самолетите за ДРЛО не само да проследяват повече цели, но и да остават във въздуха за по-дълго време. Продължителността на полета на А-50У е повече от 9 часа. Според изданието, цитирано от „Российская газета“, обновената РЛС може да засича пускове на ракети на разстояние над 1000 км, което е с 200 км повече от А-50. Далечината, на която изтребителят може да засича цели, е с 1/3 по-голяма (при А-50 тя е около 300 км). По-голям е и броят на целите, които може да следи самолетът.

А-50У може да засича и слабозабележими наземни обекти. Системата за пускане на лъжливи цели и средствата за активно и пасивно радиопротиводействие значително повишават устойчивостта на самолета. Той е и по-комфортен и е оборудван със стая за отдих и кухня.

И все пак, според изданието, американските Е-3 запазват превъзходството си. Съдейки по всичко, новите руски А-100 ще бъдат предизвикателство за американските машини. Подробни сведения за възможностите на „Премиер“ почти няма, но се знае, че антенният комплекс на новата разработка ще е изграден на базата на антена с активна фазирана решетка. Обявената далечина на съпровождане на целите е до 650 км. Комплексът ще бъде инсталиран на Ил-76МД-90А, което ще повиши продължителността на полета и ще понижи натоварването на екипажа.

Според автора на статията в момента не е много ясно доколко самолетите за ДРЛО са ефективни срещу новите самолети от пето поколение като F-35. И все пак серийното производство на А-100 може да принуди САЩ да ускори създаването на самолети за ДРЛО от ново поколение, смята той.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

ВИДЕО: Първи кадри на „летящия радар“ А-100

Без конкуренция в света: Летящият радар А-100 „Премиер“ влезе в нова фаза на изпитания