МФ: Всеки може да се откаже от субсидията си… Държавата не може да ги превежда на частни фондации…

В официално писмо от Министерството на финансите бе потвърдено всеизвестното – който иска да не получава държавна партийна субсидия, може да го направи. Механизмът е същия, който посочи Минчо Христов, и който всеки с коефициент на интелигентност 0,1, може да се сети. Пишеш едно писмо и се отказваш.
С това формалната част от сагата “субсидия на Възраждане” приключва. Държавата не даде никакъв повод, никакво основание, дори за най-малкото съмнение, че субсидията може да се откаже. От тук нататък предстои “политическото решение”. Т.е. ще се откажат ли Костадин Костадинов и хората му от около 400 хиляди лева на година. В случай, че се изпълни решението на референдума за намаляване на субсидията, сумата ще падне на 40 хиляди годишно. И в двата случая е налице “тест” за изпълнение на ключово предизборно обещание.
В писмото ясно пише, че държавата не може да превежда парите на “трети лица”, след искане от партията. Субсидията се превежда по сметка на самата партия, и след това се харчи съобразно закона. Т.е. идеята на “Възраждане” държавата да преведе парите, или част от тях, на частни фондации, е юридически неизпълнима. Те трябва да се вземат от партията, и след това да се пренасочват.
Както е известно, Костадинов съобщи, че има намерение да даде поне част от тях на фондация “Българска памет”, управлявана от Милен Врабевски. Това е неолиберална фондация, която пропагандира “европейските ценности”, сключва споразумения с Плевнелиев, а Врабевски е европеец на годината по предложение на евродепутати от ГЕРБ. Идеята на Костадинов да налива пари там предизвика скандал и разрив около “Възраждане”, като съюзници в изборите го напуснаха, вкл. доц.Минчо Христов.
Сега предстои да видим как точно партията ще се откаже от субсидията. Очакванията са, че все пак няма да го направи, защото става дума за напълно законни “лесни пари”, от които е трудно да се откажеш. Схемата с фондациите беше добра идея едновременно да излезе привидно, че си се отказал, но и не съвсем. Но сега обществото точно това ще гледа, и ако под каквато и да било форма, “Възраждане” вземе парите, ще се получи огромен обществено-политически резил. Дори да се откаже обаче, обществото следва да е внимателно в следващите години, защото съществува опция за “оттегляне на отказа”. Т.е. възможно е сега да се напише писмо за отказ, а догодина той да се оттегли – когато хората са забравили вече случая. Субсидията се полага за пълни 4 години, или до евентуални предсрочни избори.
Сканираните копия от отговора на Министерството на финансите ни предостави Атанас Калев – важен съюзник в Интернет на “Възраждане”, подпомогнал ги чрез групите си във Фейсбук. Като активен възрожденец в предизборния период, донесъл значима част от гласовете, които определят размера на субсидията, той настоява обещанията да се спазят и партията да не докосва държавните пари.
Добри Божилов, ГН