Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Местан влиза ударно в медийния бизнес!

в България
Loading...

Лютви Местан ударно влиза в медийния бизнес. Според информацията на BIG5.BG, източник от обкръжението на Местан се похвалил, че лидерът на ДОСТ вече разполага с радио и сайт, които преди няколко седмици са купени от негов много приближен бизнесмен. Става дума за регионални медии под шапката на Press tv, придобити от скандалния бизнесмен и пръв авер на Местан, Иса Емин Бесоолу, известен още като един от най-големите в бизнеса с дървесина.

Интересното е, че поне официално, Бесоолу все още е част от ДПС и беше кандидат за кмет на Павел баня от партията на Доган. В момента Бесоолу е общински съветник южния град от квотата на Движението, след като на последните избори загуби битката за поста на градоначалник от Станимир Радевски.

Именно чрез Бесоолу тарторът на новоизлюпената партия ДОСТ ще има гарантирана медийна трибуна, макар и засега само на регионално ниво.

Има и друг прелюбопитен момент в сделката – Бесоолу е придобил сайта и радиото на Press tv от Васил Самарски, председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора. До момента медиите са били управлявани от сестра му Славка Самарска.

Проверка на BIG5.BG показа, че Васил Самарски участва в управлението на сдружение „Асоциация на българските радио и телевизионни оператори – АБРО“, където стоят и имената на медийни спецове като Мартин Захариев и Силва Зурлева.

Новият медиен бос Бесоолу също заслужава да бъде разгледан по-внимателно. Според разследване на „168 часа“ името му се спряга с данъчни афери, подкуп, незаконна сеч на дървесина, нагласени обществени поръчки и политически протекции от високо ниво. С това поне хората от региона свързват Иса Бесоолу от село Александрово. Той е осъден за склоняване на длъжностно лице към подкуп.

43-годишният мъж живее в сарай, точно като Ахмед Доган в подножието на Средна гора, където често отскачат високи гости от София.

Бесоолу владее дърводобива, транспорта, търговията с горива и строителството в Павел баня. През 2009 година той бе кандидат за народен представител от старозагорската листа, която се оглавяваше от Лютви Местан.

Неофициално в Павел баня се мълви, че Бесоолу има свое дървопреработвателно предприятие в Турция, но такава собственост няма как да бъде регистрирана в българските фирмени регистри, затова и остава непроверена.

Според публикации в пресата фамилията на Иса Бесоолу е сред най-заможните в района на Казанлък. Възходът на бизнеса им започва през 2003 година, когато ДПС е по средата на първия си мандат в управлението заедно с НДСВ.

Тогава Иса Бесоолу е на 30 години. Живее в село Александрово със семейството си. Местни жители разказват, че е станал бизнесмен изведнъж. Преди това живее бедно, както и повечето от съселяните му.

Първата му фирма „Лес Транс“ добива дърва в цялата околия. Години наред печели поръчки от Министерството на земеделието, което през годините беше под влиянието на ДПС.

Фирмата на Бесоолу е най-големият доставчик на дървесина за дървопреработвателния завод „Габровница“ в Долно Сахране, собственост на турски холдинг. Експерти от неправителствената организация „За да остане природа в България“ от години сигнализират за незаконна сеч в региона, като се позовават на съвместни проверки с горски служители. Според тях фирмите на Бесоолу секат 3 пъти повече, отколкото позволяват разрешителните им и така нанасят непоправима щета на природата.

Пред „168 часа“ бивши шефове на горското в Стара Загора споделят, че са били безсилни пред секачите на Иса Бесоолу. Неведнъж са хващани и с немаркирана дървесина. Когато служителите ги питали защо секат незаконно, ромите отбелязват гордо: „Правим, каквото ни кажат. Бате Ахмед е зад нас“.

В дърводобивния бизнес с годините навлизат и братът на Иса Бесоолу Мехмед, и снаха му Тюркян. Освен с дърводобив, който е най-печелившият бизнес на фамилията, те имат и транспортна фирма, развиват строителство и търгуват с горива. Докато Иса Бесоолу е общински съветник в Павел баня, фирмите му печелят стотици обществени поръчки от общината. / BIG5.BG

Последни от България

Отиди Горе