Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Медведев утвърди национална стратегия за закрила на жените, Путин ги поздрави за 8 март със стихове на Балмонт (ВИДЕО)

в Свят
Loading...

Медведев утвърди национална стратегия за закрила на жените

На 8 март руският премиер Дмитрий Медведев утвърди “Националната стратегия за защита на интересите на жените за периода 2017-2020 година”. Документът е публикуван на правителствения сайт, съобщи ТАСС в сряда (8 март).

“Създаването на условия за пълноценно и равноправно участие на жените в политическата, икономическа, социална и културна сфера на обществения живот е приоритет в държавната политика на Руската Федерация”, се посочва в документа.

Предвижда се стратегията да бъде реализирана на два етапа. От 2017 до 2018 г. трябва да бъде изработен механизъм за реализацията й, както и да се създадат гаранции за информационно-аналитичното, правно и кадрово обезпечаване на държавната политика в интерес на жените. През втория етап, който обхваща периода от 2019-2022 г., се планира прилагането на конкретни мерки за подобряване на участието на жените в политическата, икономическа, социална и културна сфера.

Прилагането на стратегията ще се финансира в рамките на действащите държавни програми.

Проектът бе внесен в правителството от Министерството на труда. По-рано в интервю за ТАСС вицепремиерът Олга Голодец обясни, че в стратегията са заложени мерки, насочени към това жената да може спокойно да гради кариера, съчетавайки майчинството с работните си ангажименти.

Путин поздрави жените за 8 март със стихове на Балмонт 

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави жените послучай 8 март със стихове на поета Константин Балмонт, предаде РИА “Новости” в сряда (8 март).

Държавният глава отправи към всички жени в Русия традиционното си поздравление послучай Международния дена на жената, като изтъкна нежността, грижата и душевните качества на рускините.

“Вие изпълвате този свят с вашата красота и жизнена енергия, сгрявате го с нежност и душевна щедрост, създавате атмосфера на уют, радост и хармония. За вашите грижи за деца и внуци, за семейството, няма почивни дни. Дори днес, на вашия ден, вие отново сте посветени на работа и грижи, не знаете отдих, с всичко се справяте. И ние често се питаме: как така успявате? Но най-важното е, че ви обичаме и ценим”, каза Путин.

Президентът подчерта, че неслучайно мъжете от векове посвещават на жените музика и стихове и цитира по този повод стиховете на един от поетите на Сребърния век – Константин Балмонт, посветени на жената:

“Жената е с нас, когато се раждаме

Жената е с нас в последния час

Жената е знаме, когато се сражаваме

Жената е радост, открила се пред нас”

(“Женщина – с нами, когда мы рождаемся,

Женщина – с нами в последний наш час.

 Женщина – знамя, когда мы сражаемся,

 Женщина – радость раскрывшихся глаз”)

“В жената ние търсим и намираме всичко: и вдъхновение, и утеха. Жената е източник на собствения ни живот и на неговото продължение чрез децата. Но и жените се нуждаят от нашата мъжка подкрепа. Трябва винаги да помним това. Не само днес. И да правим всичко, за да се чувстват нашите любими обградени с внимание и грижа и да се усмихват по-често”, каза руският президент в своето поздравление, пожелавайки на жените здраве, успехи, радост и щастие. / Руски дневник

 

Последни от Свят

Отиди Горе