Марсоходът Opportunity стигна до брега на езеро. Официалнa снимка на НАСА + ВИДЕО

в Любопитно

Марсоходът Opportunity е бил изпратен от специалистите на НАСА да  изследва кратер над „Долината на постоянство“, откъдето е било  изпратено ново изображение с подобрена цветова гама.

камерата на марсохода ни показва пейзаж, който изглежда почти точно като на брега на море тук на Земята, а учените подозират, че водата може да е играла ключова роля в това хаотично подреждане на камъни.

Според изследователите, в този регион, вероятно, някога е съществувало огромно море или езеро, така че, когато водата е преливала през гребена на кратера, той е действал като преливник на язовир. Въпреки, че теоретично е възможно да се предположи, че подобна схема с камъни е могъл да образува и вятърът.

Opportunity изследва района около западния край на на кратер Индевър (14 мили в диаметър) от 2011 г. насам.

НЕПОЗНАТО

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

На 22 май 1962 година е осъществено и съвместно, скрито кацане на Марс по линия на тайните проекти, където е регистрирано атмосфера с температура 4 градуса по Целзий и налягане 704 милибара. Някъде в тайните сейфове и до днес се пазят първите предавания от Марс на английски и Руски език. Астронавти, чиито гласове са записани, ликуват и викат: “Днес е 22 май 1962 г., ние сме на Марс и имаме въздух!“(ВИДЕО)


 

loading...
Марсоходът Opportunity стигна до брега на езеро. Официалнa снимка на НАСА + ВИДЕО by

Последни от Любопитно

Отиди Горе