Макрон и Льо Пен отиват на балотаж! Битката за Франция продължава!

в Свят

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж, сензацията е Жан-Люк Меланшон

Първите прогнозни резултати от историческите избори във Франция са вече факт. По данни на агенция Sopra Steria центристът Еманюел Макрон събира 23,7 % от гласовете на френските избиратели, а лидерът на крайната десница Марин Льо Пен – 21,7 %.Различни медийни издания във Франция потвърждават резултатите като дават малка разлика между двамата основни претенденти за Елисейския дворец. Еманюел Макрон и Марин Льо Пен ще се срещнат на балотажа на 7 май в оспорвана битка, изходът от която ще определи бъдещето на страната.

Резултатите от гласуването са исторически. За пръв път в модерната история на Франция нито една от двете водещи формации в страната – традиционната лява и дясна партия, не се класира на втори тур на президентските избори. И докато кандидатът на дясноцентристката Републиканска партия Франсоа Фийон се представя относително добре с резултат от малко под 20%, то за Социалистическата партия изходът от вота е истинска катастрофа. Партията на президента Оланд печели едва около 6 % от гласовете на французите, а кандидатът ѝ Беноа Амон призна, че европейската левица е претърпяла историческо поражение.

Сензацията на изборите се нарича Жан-Люк Меланшон. Определяният като автентичен социалист изненадващо разгроми останалите леви претенденти и събра близо 20% от гласовете на французите. Шестдесет и пет-годишният левичар е популярен в средите на социалистите още от края на миналия век, когато заедно със свои съмишленици организира антикапиталистическо крило вътре в редиците на Социалистическата партия. Бунтарят се противопоставя на своите съпартийци по най-ключовите въпроси за бъдещето на Франция като европейската интеграция и отношението към неолибералния модел. Разочарован от своите другари Мелашон напуска Социалистическата партия и през 2009 г. основава Лявата партия (Parti de gauche, фр.) по подобие на немската Die Linke. Политолозите тепърва ще трябва да анализират дали сензационните резултати на Меланшон означават раждане на нова левица във Франция и отстъпване от историческата сцена на традиционната Социалистическа партия.

Резултатите от вота бяха коментирани и от двамата кандидати, достигнали до балотажа. Според Марин Льо Пен гласът на Франция на тези избори е голяма идеологическа победа за патриотите и привържениците на суверенизацията. „От петдесет години не е имало кандидат на втори тур, който да е суверенистки настроен”, заяви емоционално Льо Пен. В кратко изявление, цитирано от AFP, Макрон също коментира резултатите с думите „Отваряме нова страница във френската политическа история.”

Льо Пен и Макрон застъпват коренно противоположни визии за облика на френската политика. Бившият банков служител Макрон и учреденото от него движени En Marche!(Напред!) са привърженици на европейския либерален проект и се очаква да поддържат досегашната политическа линия на президента Оланд в икономическата и социалната сфера. За разлика от тях лидерът на френския Национален фрон Марин Льо Пен предлага радикални промени – излизане от Еврозоната, напускане на Европейския съюз и коренна трансформация на вътрешната и външната политика на Париж. Льо Пен призовава за ограничаване на миграцията, подкрепа за традиционните ценности и подобряване на отношенията с Москва за сметка на тези с Берлин. Бившият министър в правителството на социалиста Манюел Валс обаче стартира от по-добри позиции пред своя опонент Марин Льо Пен след като двама от основните претеденти за Елисейския дворец вече призоваха симпатизантите си да гласуват за него на балотажа. Макрон беше подкрепен от кандидата на социалистите Беноа Амон и от дясноцентристкия лидер Франсоа Фийон.

Битката за Франция продължава!

Първите резултати от първия тур на френските президенстки избори показаха, че за втория тур на 7 май се класират Еманюел Макрон (23,8%) и Марин льо Пен (21,7%). След тях на трета и четвърта позиция с под 20% остават Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон. Триумфът на Еманюел Макрон и Марин Льо Пен са ярка демонстрация за пълния провал на традиционните френски политически партии. Еманюел Макрон е лидер на съвсем скоро основаното движение „Напред“. Той е наричан най-често от политическите експерти „независим кандидат“ или кандидат на банковата група Ротшилд. Марин льо Пен е лидер на „Националния фронт“, който винаги се е считал, че е извън френския политически мейнстрийм. Франсоа Фийон е представител на класическата френска десница, а Жан-Люк Меланшон е популист от крайната левица. Кандидатът на социалистите Беноа Амон получи около 7% от гласовете, което е „исторически“ провал на неговата партия. Той призова френските социалисти да нанесат поражение на Националния фронт и да гласуват за Еманюел Макрон. Въпреки, че Макрон не принадлежи на левицата и няма призвание да я представлява. Франсоа Фийон също призова своите привърженици да гласуват за Еманюел Макрон.

Първият тур на президентските избори премина с висока електорална активност – малко под 80%, което я прави съизмерима с тази от 2012 г. – 79,48%. За първи път след 60 години на втория тур на 7 май двете основни френски партии – лявата и дясната, няма да са представени. Франция не е претърпявала подобно „земетресение“ от 1958 г., когато по време на Алжирската война идва на власт генерал Шарл дьо Гол, създателят на конституцията на Петата република. Тогава промяната се реализира от дълбоки фундаментални фактори и конкретни, конюнктурни обстоятелства. Днес в цяла Европа се наблюдава все по-голямо недоверие на народа към властовите елити. Франция не прави изключение в това отношение. Тези настроения предвид исторически важната роля на френската държава в развитието на националната идентичност и стимулирането на икономическия ръст, доведоха до електоралния ръст на Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон. Във Франция крайните резултати са обусловени от една типично френска специфика. Рейтингът на Националния фронт расте вече десетилетия наред. Но партията на Марин льо Пен не може да вземе властта. Това е така, защото избирателната система в два тура дава възможност на гражданите да гласуват във втория тур срещу Националния фронт. Тази партия не е в състояние да създаде предизборни или следизборни съюзи. Това е причината властта до този момент винаги да е в левицата или десницата, въпреки че Франция отдавна се движи към трипартийна политическа система. Днес френският народ все по-активно се опитва да отхвърли традиционната двупартийна система. Затова първоначалната слабост на Еманюел Макрон се превърна в негова силна страна. Фрагментирането на френската левица и десница се оказа изключително изгодна за лидера на движение „Напред“. Особено отслабена бе френската левица. Подобна е картината в Испания, където „Подемос“ се опитва да подмени Испанската социалистическа работническа партия. Независимият кандидат Еманюел Макрон има реален шанс на 7 май да стане президент на Франция, като преобърне политическата система на Петата република. Ако по някакъв начин на първо място се класира Марин льо Пен, тогава можем да очакваме преврат във френската политика, а също и в Европейския съюз. Но като се има предвид, че позициите на „умерения“ Еманюел Макрон са по своему радикални, то Франция и в двата случая ще се окаже на прага на политическа революция независимо от това кой от двамата ще спечели.

Американският журналист Скот Маконъл от списание The American Conservative тези дни написа: „Американците винаги са имали специален афинитет към Франция. Оказаната помощ от маркиз Лафайет е била от огромно значение за създавенето на Америка. През ХХ век множество артисти и представители на управляващата американска класа са се обучавали в Париж като елитарно място и идеален модел за тяхното културно образование… Френските избори и френските събития са следени с реален интерес, и с усещане, че те са от значение за еволюцията на антиСистемата. До такава степен, че ни се струва, че Франция би могла отново да помисли за своята елитарност“. Американският журналист чувства интуитивно, че страната на Волтер е на път да се утвърди като primus inter pares в съпротивата срещу Системата. Скот Маконъл е гражданин на страна, която се счита за изключителна, и която не търпи възражение от никого по отношение на своята изключителност. Но той написа: „Каквато и да е съдбата на западната цивилизация, дали ще я постигне възраждане или както предсказва Пат Бюканън, тя ще се устреми към своята смърт, изходът ще се реши в Париж преди Ню Йорк и Чикаго… Франция е страната, която трябва да бъде следвана, защото тя е авангард в битката“.           

Боян Чуков, А-specto.bg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

loading...
Макрон и Льо Пен отиват на балотаж! Битката за Франция продължава! by

Последни от Свят

Отиди Горе