Макейн: Въоръжете сирийските бунтовници, за да свалят руските самолети ! (видео)

в Свят

Сенатор Джон Майкейн реагира на съобщенията за руски атаки срещу ислямистите, като призова Белия Дом да въоръжи сирийските бунтовници с оръжия, за да могат да свалят руските самолети.

Макейн отговори на въпрос на водещия на Фокс Нюз, дали той би свалил руски самолети, казвайки “не”, но после допълни, че той бил въоръжил сирийските бунтовници за да го правят.

“Мoга да направя това, което направихме в Афганистан преди много години: да дам възможност на тези момчета да свалят тези самолети, това оборудване е налично”, заяви Макейн, добавяйки, че Свободната Сирийска Армия може да сваля самолетите “точно както афганистанците сваляха руски самолети, когато Русия нападна Афганистан”.

Макейн има предвид операцията на САЩ за въоръжаване на ислямските милиции през 70-те години на 20 век, политика която доведе до възхода на Талибаните, Ал-Кайда, Мюсюлманско Братство и Осама бин Ладен.

Сенатор Макейн се противопоставя на руските бомбардировки срещу терористите от Ислямска Държава, защото смята, че Москва използва това извинение като прикритие да атакува подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници, които искат да свалят Башар Асад от власт в Сирия.

Въпреки, че бунтовниците понякога са влизали в бой с Ислямска Държава, има многобройни доказателства, че Свободната Сирийска Армия и други джихадистки групировки предават своето въоръжение на свързани с Ал-Кайда групи и в някои случаи директно преминават в редиците на Ислямска Държава. ССА също така е обвинена в множество военни престъпления, някои от които сравними с тези на Ислямска Държава.

Макейн няколко пъти заяви, че руските въздушни удари са довели до цивилни жертви, въпреки, че говорителят на руското военно министерство, Игор Конашенков заяви, че “Руските самолети не са използвали оръжие срещу цивилна инфраструктура или в близост до такава.”

Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство също заяви, че западните медии публикуват фалшиви снимки на мъртви цивилни, за да очернят Русия.

Руски Су-24, тактически бомбардировачи извършиха нападения срещу осем цели на Ислямска Държава, включително координационни центрове. /  desinfowar

Макейн: Въоръжете сирийските бунтовници, за да свалят руските самолети ! (видео) by

Последни от Свят

Отиди Горе