Македония легализира марихуаната за медицински цели

в Свят

Македонските лекари вече може да преписват медикаменти, които съдържат 0.2 на сто тетрахидроканабинол – основната психоактивна съставка на марихуаната. Тези лекарства вече се намират във фармацефтичната мрежа на западната ни съседка.

“Това ще помогне на много македонски граждани, които се борят с тежки заболявания и които имат нужда от лекарства на билкова основа”, каза директорът на македонската агенция за лекарства Мария Дарковска-Серафимовска.

Тези медикаменти са предназначени предимно за пациентите с ракови заболявания, и страдащите от множествена склероза и епилепсия. Те могат да бъдат закупени само, ако са предписани от лекар и има издадена рецепта за тях, уточни Серафимовска.

“Тук не става въпрос за подмяна на медицинското обслужване”, каза от своя страна здравният министър Никола Тодоров при приемането на закона при дебатите в парламента миналият месец.

БГНЕС припомня, че използването на марихуана за други цели остава забранено в Република Македония.

Досега 13 държави от ЕС легализираха използването на марихуаната за медицински цели. Сред тях са – Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания. /БГНЕС

loading...
Македония легализира марихуаната за медицински цели by

Последни от Свят

Отиди Горе