„Майдан” за Доналд Тръмп в Щатите: Защо Америка протестира? Какво каза Тръмп? Да прочетем внимателно (ВИДЕО – БЕЗ КОМЕНТАР…)

в Свят

„Майдан” за Доналд Тръмп в Щатите

ae1df51a-2e15-4087-96eb-76cd8f784068-crop-c0-5__0-5-750x400-70

„Трети ден на протести срещу избора на Доналд Тръмп за президент”. С това изречение започват емисиите новини на водещите глобални телевизии и информационни агенции.Основното събитие за медийни корпорации като CNN и BBC са продължаващите демонстрации срещу новия американски държавен глава. Хиляди американски граждани излязоха по улиците. Прави впечатление, че това са главно млади хора, които не искат бъдещето им да бъде пожертвано. Повечето участващи в протестите са интелигентни активни граждани, обединени в борбата против дискриминацията срещу жените, ксенофобията, ислямофобията и расизма. Америка, твърдят те, излиза от пътя на прогреса и демократичните ценности. Участниците в телевизионните предавания, основно от граждански и правозащитни организации са категорични, че няма да се примирят с резултатите и настояват за преразглеждането им. В движението се включват все повече известни личности. Продуцентът и режисьор Майкъл Мур бе един от първите подкрепили протестите. „Бях много горд от това, че толкова много хора излязоха, защото точно сега трябва да се противопоставим на неговото избиране”, заяви Мур пред водещия на предаването „CNN Tonight” Дон Лемън.

Всички изброени тези звучат много актуално, ако са изказани от активисти в поредната „цветна революция” в Източна Европа, но днес събитията се развиват в Съединените американски щати. Битката между глобализма и американизма на територията на САЩ излиза от сенките и преминава в опасна фаза. Събитията подсказват, че до инаугурацията на Доналд Тръмп, насрочена за 20 януари 2017 г., глобализираният финансов елит ще продължи атаките, целящи като „план минимум” оказване на натиск върху Тръмп да следва настоящата вътрешно и външнополитическа линия на президента Обама.

Демонстрациите започнаха още в сряда, когато станаха ясни изборните резултати. Няколкостотин американци и дузина неправителствени организации се събраха на мирен протест пред Белия дом и в редица градове в страната. Събитието бе организирано от гражданската платформа MoveOn.org и нейни партньори в мрежовата организация. В рамките само на два часа след призива на MoveOn членовете на организацията устроиха над 200 сбирки в цялата страна, а броят им продължава да расте.

MoveOn.org е прогресивна американска неправителствена организация, създадена през 1998 г. в отговор на импийчмънта срещу президента Бил Клинтън в Камарата на представителите. Привлякло значително финансиране, НПО-то разширява дейността си и поддържа редица по-малки организации в мрежова структура като инициативата Call for Change и портала за подписки MoveOn Petitions, партниращ си със сходните Change.org, Avaaz и PetitionOnline.Основни спонсори на организацията са милиардерът Джордж Сорос, дарил официално 1,46 млн. долара и изпълнителният директор на Progressive Corp., Питър Люис с половин милион долара.

В социалните мрежи в Щатите добива популярност тезата, че демонстрациите срещу Тръмп са режисирана „цветна революция”. Появиха се снимки от Остин, щата Тексас, на които се виждат пристигащи автобуси, извозващи протестиращи, а макар и без потвърдена истинност в мрежата бяха открити редица обяви като тази във Филаделфия, предлагащи заплащане от 190 долара на ден за протест срещу Тръмп.

Защитниците на новоизбрания президент обвиняват за протестите „банкстерите” (banksters), които „изкарват на улиците радикализирани младежи”. Самият Тръмп написа в Twitter, че вълненията са дело на „професионални протестиращи”, подбудени от медиите. Според полицията в Портланд, щата Орегон, демонстрациите представляват „бунт” следствие на „криминално и опасно поведение” на протестиращите, които съгласно изявлението на органите на реда са излезли след като „са били посъветвани”.

И докато на много места в Щатите вълненията преминават в добре познатия ни дух на „пърформънси”, „ивенти” и „джем сешъни”, то напрежението на моменти ескалира. Протестиращите все по-често са забелязвани да трошат витрини, чупят коли и да палят националния флаг, крещейки нецензурни рефрени.

Гражданското разделение в „страната на свободата” е безпрецедентно и ново задълбочаване на кризата рискува да доведе до ескалация на напрежението. Споменатият вече неправителствен портал Change.org призова Изборната колегия, определяща новия американски президент да не гласува за Тръмп, а да избере Хилъри, защото милиардерът е „неподходящ за поста”. За целта организацията пусна онлайн подписка за подкрепа на идеята. В случай, че Тръмп бъде възпрепятстван да встъпи в длъжност, гражданският мир в САЩ ще бъде заплашен, което едва ли някой желае. Привържениците на Тръмп далеч не са от любителите на „уъркшоповете” и „пърформансите”, а средностатистически американски бачкатори с разрешително за оръжие. Няколко седмици преди вота в САЩ светът стана свидетел на въоръжен протест срещу Хилъри Клинтън в щата Вирджиния, където носенето на оръжие е разрешено. Самият Доналд Тръмп до последно отказваше да коментира дали ще признае изборните резултати и дори заяви, че ще го стори „само ако спечели”. Опасенията на републиканците бяха предизвикани от страхове от изборни фалшификации, за които Тръмп предупреждаваше в хода на цялата кампания. Стигна се дори до организирането на няколко десетки хиляди наблюдатели за честността на изборите, някои от които – подобно на тези в щата Пенсилвания – въоръжени.

Предстои да наблюдаваме напрегната вътрешнополитическа ситуация в страната на Джордж Вашингтон, предизвикана от сблъсъка между концепциите „Америка на първо място” и „Глобална Америка”. Наред с това декларираното желание на Тръмп да рестартира отношенията с Русия и рязкото намаляване на военните харчове за съюзниците на САЩ е основен проблем за друга влиятелна група в американския елит – тази на военнопромишления комплекс, групиран около неоконсерваторите. В това измерение може да очакваме още провокации, целящи да развалят отношенията Русия-САЩ. Битката за Съединените щати още не е завършила.
От Николай Николаев в a-specto.bg / * Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Защо Америка протестира? Какво каза Тръмп? Да прочетем внимателно

f_dc_stlprotest_160311-nbcnews-ux-1080-600-720x405

Протестите в Америка приличат много на протестите в страните от Северна Африка, централна Европа и Украйна, ръководени от разузнавателна централа. Думите на новия американски президент за лъжите, манипулациите и фалшивия провал на демокрацията прободоха в сърцето най-младата нация. Статуквото в Европа не спи. Висши германски политици, включително министър Шойбле, наричат популист избрания американски президент. Размахването на чучелото популизъм от порочните еврочиновници, медии слуги и подкупни интелектуалци налива вода в мелницата на Ротшилд, Сорос, Кисинджър, Съмърс, Рокфелер, пише Trueactivist.com. За жалост в България клакьорите в този хор не спират да ни облъчват с жлъч, злоба и нечистоплътност.

Фактите, които всеки в света е добре да знае са разказани, не от Путин, не от Асад, не от Меркел, Оланд, Джеймс Камерън, Борис Джонсън или английската кралица – Елизабет II. Те са истината, смело казана в очите на Америка. Статуквото извади оръжието си протести ето заради тези нелицеприятни данни, укривани от хората.

Доналд Тръмп – 45-тия президент на САЩ, смело назова укриваните факти от американските граждани и света
Доналд Тръмп – 45-тия президент на САЩ, смело назова укриваните факти от американските граждани и света

Доналд Тръмп назова проблемите без страх и попадна под ударите на 90% от медиите в САЩ и по света. Ето двадесет причини да бъде намразен завинаги от статуквото.

1. Убийствата през последната година са се увеличили със 17% в петдесетте най-големи града в Америка. Това е най-голямото увеличение за последните 25 години.

2. Броят на новите нелегални имигрантски семейства, преминали през границата досега тази година, надхвърлиха общия брой за цялата 2015-та година.

3. 4 от 10 афроамерикански деца живеят в бедност, докато 58% от афроамериканските младежи сега са безработни.

4. Пътищата и мостовете се разпадат, нашите летища са в състояние като на страните от третия свят, а 43 милиона американци живеят на купони за храна.

5. След 15 години война в Близкия Изток, след трилиони похарчени долари и хиляди загубени животи, ситуацията е по-зле откогато и да било. Това е наследството от Хилари Клинтът – смърт, разруха, тероризъм и слабост.

6. Големият бизнес, елитни медии и видни дарители стоят зад кампанията на моя опонент, защото те знаят: Тя ще запази нашата манипулирана система.

7. Виждал съм от първа ръка как системата се обръща срещу гражданите си, точно както тя се обърна срещу Бърни Сандърс – той нямаше никакъв шанс.

8. Тази администрация пренебрегна централните части на Америка. Запомнете това.  Пренебрегна ги в образованието. Пренебрегна ги в работата. Провали ги в престъпността.

9. Неотдавна казах, че НАТО е отживелица, защото не може да се бори както подобава с терора, а много от страните членки не плащат  съответните си дялове. Обама и Клинтън създадоха Ислямска държава.

10. Искам в нашата страна да приемаме само хора, които ще подкрепят нашите ценности и ще обичат нашите хора. Всеки, който подкрепя насилието, презрението и потисничеството не е добре дошъл в нашата страна и никога няма да бъде.

11. Имам различно виждане за нашите работници. То започва с нова честна пазарна политика, която запазва нашите работни места и се изправя срещу многото държави, които мамят.

12. Америка е загубила около 1/3 от работните места в производствения сектор от 1997 в резултат на въвеждането в действие на пагубни търговски сделки, подкрепяни от Бил и Хилари Клинтън.

13. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ( ТТПИ). То не само че ще разруши нашето производство, но ще направи Америка обект на управление на чужди правителства. Обещавам никога да не подпиша никакво търговско споразумение, което ще нарани нашите работници или което ще намали нашата свобода и независимост.

14. Спирането на нечуваната кражба на Китай на интелектуална собственост заедно с техния незаконен продукт на дъмпингови цени и унищожителната им валутна манипулация. Те са най-добрите валутни манипулатори.

15. Ще назначим съдии във Върховния Съд на САЩ, които ще съблюдават нашите закони и нашата конституция.

16. Не можем повече да разчитаме на тези същите хора в политиката и в медиите, които ще кажат каквото и да е, за да поддържат манипулираната система.

17. Ще работим за всички наши студенти, които потъват в дългове, за да намалим напрежението на тези млади хора, които точно започват своя живот като възрастни.

18. Ние ще възстановим напълно нашата намаляла войска и държавите, които предпазваме, при сериозна загуба, ще бъдат помолени да заплатят съответния си дял.

19. Тези, които служат на тази държава, ще имат възможността да посетят лекар или болница по техен избор без да чакат на опашка 5 дни и да умрат.

20. Доходите на домакинство са се понижили с повече от 4 000 долара от 2000-та година. Нашият търговски дефицит е достигнал близо 800 милиарда само през последната година.

От Стойчо Керев  в Новото познание


Светът го е страх от промяна? Не, само „отвореното общество“


 

loading...
„Майдан” за Доналд Тръмп в Щатите: Защо Америка протестира? Какво каза Тръмп? Да прочетем внимателно (ВИДЕО - БЕЗ КОМЕНТАР...) by

Последни от Свят

Отиди Горе