“Лукойл” обмисля изтегляне от България

в България

Новината съобщи лично шефът Алекперов в Петербург

Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов заяви, че компанията обмисля да изтегли бизнеса си от Италия, Румъния, България и Холандия, предаде руското делово издание РБК. Фирмата потвърди също, че напуска пазара в Саудитска Арабия.

“Това не са активи, които към днешна дата се явяват стратегически за нас, в последните години се концентрираме върху геологическите изследвания, разработката на петролните и газовите находища. Това може да ни подтикне да предприемем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще”, поясни Алекперов, който участва на икономическия форум в Петербург, известен като Руския Давос. От българска страна представител е министър Божидар Лукарски.

Активите могат да бъдат разпродадени на части, ръководството също така може да предложи на акционерите да създадат нови компании. Такава практика има сред големите петролни дружества, уточни шефът на “Лукойл”.

През 2014 г. компанията продаде своя бизнес на дребно в Източна Европа: 44 бензиностанции в Чехия, 75 – в Унгария и 19 – в Словакия. Както съобщават от пресслужбата “Лукойл”, решението за продажба на активи е направено с цел да се оптимизира бизнеса в областта на петролните продукти.

Дружеството има четири основни рафинерии в Европа – в България, Румъния, Италия и Холандия. Алекперов заяви още в Петербург, че компанията му обмисля да купи нефтена компания на Башкирия. / nbox.bg

"Лукойл" обмисля изтегляне от България by

Последни от България

Отиди Горе