L’Opinion: Вече е възможно дори немислимото – ядрена война!

в ПО СВЕТА

САЩ искат да модернизират своите ядрени арсенали, а Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие само пречеше. И Русия, и САЩ след излизане от Договора ще създадат нови, по-малко мощни ядрени бомби, предназначени не само за сплашване, но и за реална употреба, а това значи, че ядрената война е възможна, пише френският журналист Ерик Ле Буше.

«Само това липсваше. Война. Ядрена.
През 2019 година отново е възможно всичко, дори немислимото, дори ядрената война», пише френският журналист в  L’Opinion.

САЩ и Русия излязоха от Договора за ракетите, обвинявайки се помежду си в нарушаването му.

«Бъдещето ужасява, започва надпревара във въоръжаването, страните ще се стремят към създаването на атомна бомба с неголяма мощност, например три пъти по-малко мощна, отколкото тази в Хирошима, но способна да убие десетки хиляди хора. Тя няма да предизвика незабавен ядрен отговор от страна на този, който е подложен на бомбардировка», пише авторът.

«В резултат ядреното оръжие вече няма да бъде оръжие за сплашване.
Ще се измени статусът на ядрената бомба — тя ще се превърне в обичайно, т.е. просто вид въоръжение».

«Ядреното сдържане не предотврати всички войни на планетата след 1945 г., но ги ограничи.
Страните, които имаха ядрена бомба, внушаваха благоразумие на своите противници и на самите себе си», се казва в текста.

Президентът на организацията «Бюлетин на учените-атомщици» Рейчъл Бронсън реагира на отказа на Вашингтон от Договор така:

«Добре дошли в новата епоха на ядрената нестабилност».
«Споразуменията, ограничаващи най-опасните видове въоръжения на планетата, изчезват, а заплашващите нови технологии — включително кибероръжието, способни да атакуват системите на командването и управлението — получават разпространение.

Вероятността от нещастен случай или груба грешка по ядрения въпрос расте с всеки ден», цитира Ле Буше статия на Рейчъл Бронсън.

Световният ред, появил се след Първата и Втората световни войни, се руши по всички направления, отбелязва френският журналист.

Социалната и икономическата нестабилност се превръща в обичайно явление, ръстът на могъществото на Китай поставя под въпрос предимствата на демокрацията над диктатурата, а военните отново измъкнаха записките си за вълшебното оръжие.

«Парадоксът е в това, че защитниците на вчерашния, либирално-демократичен ред виждат, че им е все по-трудно да привеждат доводи за неговите достойнства…

Но те са уверени в едно: да се оттласнат от бреговете на сътрудничеството.

А това означава да отворят вратата пред всички опасности», завършва авторът.

Петя Паликрушева, News Front

Източник: https://www.lopinion.fr/edition/international/l-ordre-liberal-democratique-se-delite-chronique-d-eric-boucher-176701