Libra на Facebook може да се окаже заплаха за настоящата монетарна политика

в Крипто
Loading...

Бившият изпълнителен директор на Банката на Япония (BOJ), Хироми Ямаока смята, че широкото приемане на Libra може значително да намали въздействието на паричната политика.

“Ако Libra стане по-масово използвана от суверенната валута на определена държава, ефектът от паричната политика може да бъде силно подкопан. “

Според него в основата на заплахата от криптовалутата на Facebook, е отливът на капитал в страни с ниско ниво на доверие в местната валута. Libra създава условия за трансфер на пари. Това обаче не би трябвало да е проблем за страни със силно доверие в пазара.

Преди Хироми Ямаока ръководеше изследванията на BOJ в областта на дигиталните валути, така че е добре запознат с темата. Планирането на подсигуряването на Libra с резерв от реални активи може да доведе до изместване на пазарите и валутните курсове само поради промени в състава на активите.

Затова той настоява за глобална координация на регулирането от страна на създателите на политики, като се има предвид как новите инструменти за разплащане позволяват на парите лесно да преминат границите. Във връзка с това, той каза следното:

“Всяко несъответствие в правилата между държавите създава вратичка, която прави правилата неефективни.”

Твърдата позиция на световните власти вече доведе до факта, че стартирането на Libra през първата половина на 2020 г. може и да не се осъществи. Facebook дори започна да говори за пълната отмяна на старта, но засега това са само слухове.

Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе