Le Monde: Салвини е заплаха за съществуванието на ЕС

в ПО СВЕТА

На вълната на народната популярност Матео Салвини възнамерява да се отърве от коалиционните партньори и да управлява Италия сам, пише Le Monde в редакционна статия. Според изданието тази перспектива застрашава самото съществуване на ЕС, тъй като лидерът на италианската крайна десница определи Европейския съюз и еврото за свои основни врагове.

И така, Матео Салвини иска да има цялата власт за да отправипредизвикателство към Европа“, пише Le Monde в редакционна статия. Твърдо застанал на фундамента на народната популярност, настоящият ръководител на Министерството на вътрешните работи в правителството на Конте, което „преживява последните си часове“, смята, че вече няма нужда от коалиция със своя партньор – Движението на петте звезди и в случай на предсрочни избори може да управлява сам. Както се опасява изданието, „подобна конфигурация, безпрецедентна в Европа от следвоенната ера, може да застраши самата същност на европейския проект“.

Според навика си да не се обвързва предварително със задължения, лидерът на италианската крайна десница обяви предстояща среща с потенциални бъдещи коалиционни партньори – „постфашистката“ партия „Братя на Италия“ и политическия съюз на Берлускони „Напред, Италия“. Както обаче подчертава вестникът, ако се осъществи съюз с тези политически сили, Салвини ще поставя условията.

От много гледни точки предстоящите избори, чиято точна дата все още не е известна, могат да станат най-важните след основаването на италианската република, смята Le Monde. Ръководителят на „Лига“ вече определи противника си – това ще бъде Европейският съюз и най-вече еврото. Именно те са отговорни за икономическия спад в страната. В отговор на икономическите проблеми на страната Салвини обещава на италианците да се освободи от задължения към ЕС, за да проведе „шокова данъчна реформа с безпрецедентни размери“ – въвеждането на плоска данъчна скала, която заплашва страната с рязко увеличаване на бюджетния дефицит.

Според изданието, след „десетилетия на икономическа стагнация и антиевро пропаганда“, реториката на Салвини е по сърце на голяма част от електората, който се е разочаровал от „традиционните“ средства. Последиците от решението, предложено от Салвини, могат да бъдат катастрофални, предупреждава изданието. Външният дълг на Италия е €2,3 трлн., тоест над 130% от БВП и много експерти вече се съмняват в стабилността на икономиката на страната, а нов шок може да предизвика „опустошителна буря“ на финансовите пазари.

Въпреки това, не само икономическите проблеми предизвикват безпокойство: „от криминализирането на хуманитарната помощ до ежедневните нападения срещу мигранти и ревизията на традиционните италиански дипломатически съюзи, Матео Салвини отправя предизвикателство за оцеляване към Европа“, казва Le Monde. Така изборът, който правят италианците, заплашва с последствия за целия континент, подчертава изданието.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА

Официалното начало за края на Еврото: Италия въвежда паралелна национална валута

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

⚠ ПРОУЧВАНЕ⚠  | Реалните данни на БВП и безработицата в страните от ЕВРОЗОНАТА и сравнение на тези със, и БЕЗ EURO !

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе