The Bulgarian Times

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

в Свят
Loading...

По случай годишнината от смъртта на Александър Солженицин френският писател и политик Филип де Вилие си спомни по време на интервю пред Le Figaro как той го е предупреждавал за заплашващото запада духовно изтощение. И всъщност, според думите на Вилие, ако по-рано Западът е бил бастион на свободата, то сега, напротив, той е станал заложник на волята на САЩ и на потребителското общество.

Александър Солженицин бе „човек с висока култура“, който едновременно и олицетворяваше страданията на всички затворени и бе при това прорицател, споделя пред Le Figaro своите спомени за Солженицин лично познаващият го френски политик и писател Филип де Вилие. В интервю, посветено на десетгодишнината от смъртта на Солженицин, де Вилие си спомня речта на руския дисидент на откриването на паметника на Вандейското въстание, в което той нарича руската революция пряк приемник на френската, а гражданската война в Западна Франция – родоначалник на комунистическия терор и пример за Ленин.

Както отбелязва де Вилие, преди падането на Берлинската стена дисидентите действат на Изток, в Съветския съюз, а НАТО олицетворява свободния свят за тях. Но сега, според него, всичко се е променило рязко.

В момента Русия се е освободила от революционната идеология. Тя представлява свободния свят. И по много аспекти Западът замълча и стана поробен свят. Ние станахме колонията на политкоректността по американски“, смята френският политик. „Солженицин живя по времената на папа Йоан Павел II, който говори за народите, за източниците на християнството и семейството. Ние живеем при Франциск, папата на „Лагера на светците“, при който мигрантите в Европа ознаменуват второто пришествие на Христа“.

Де Вилие си спомня как Солженицин му казва веднъж:

Вие в Европа сте със замъглен разум. Ще страдате. Пропастта е дълбока. Вие сте болни. Вие сте болни от пустота. Всички ваши елити са загубили представа за висшите ценности. Западната система се движи към своето крайно състояние на духовно изтощение: бездушен юридически формализъм, рационален хуманизъм, загуба на вътрешен живот“.

Според събеседника на изданието, Солженицин предсказва появата на потребителското общество, преминаващо към нихилизъм и абсолютен индивидуализъм.

При това де Вилие споделя определените симпатии на Солженицин към Владимир Путин. Според неговите думи, това е свързано със старанията на руския президент да възстанови гражданския, културен и духовен живот на страната, което също му е принесло и признателността на руския народ. Освен това той отбелязва, че и в международен план Русия сега се намира в центъра на полицентричната система заедно с Китай и Индия и се противопоставя на еднополюсния блок, в който гласът на Запада затихва под гнета на американците.

Така, според Вилие, когато той се среща лично с Путин, той нарича европейските санкции срещу Русия глупост, защото те откъсват Европа от Русия. А според френския политик, бъдещето на Европа повече не трябва да се пише на американския континент. Русия трябва да бъде ценно свързващо звено между Китай и Европа, смята Филип де Вилие.

Превод: Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА:

Франциск изми и целуна краката на нашествениците газещи Християнска Европа на Велики четвъртък

Папа Франциск се кланя и целува ръцете на Ротшилд и Рокфелер (ВИДЕО)

Сензационно от папа Франциск: Адът не съществува, Адам и Ева също никога не са съществували …

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе