The Bulgarian Times

Лавров поиска данни за състоянието на могилите на руски воини в България

в България
Loading...

Руският външен министър Сергей Лавров във вторник (17 януари) поиска повече информация за състоянието на гробовете на руски войници в района на Плевен, след като български журналист му обърна внимание на занемареното състояние, в което те се намират.

“В България, в гр. Плевен има 3400 братски могили на руски войници. Те са обрасли. Ако на нас не ние до тях, може би Вие ще обърнете внимание”, каза Борис Анзов, журналист от “Медиа Мост България”. “Затова ли умираха тези войници в България – за да берем ние портокали в Испания, маслини в Гърция и ягоди в Англия”, попита журналистът.

“Ще съм Ви признателен, ако ми предадете материали за състоянието на могилите руските войници”, помоли Лавров и обясни, че до момента Русия не е разполагал с факти за масови проблеми със състоянието на гробовете на погребаните руски и съветски войници.

Първият дипломат на Москва обясни, че Русия разполага с държавна система за поддържането на тези монументи, като частично това се случва по линия на междуправителствени споразумения.

“Отделяме особено внимание на пазенето на паметта на всички наши военни, паднали за освобождението на Европа, включително и за освобождаването на България от турско иго”, отбеляза Лавров. / Руски дневник

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе