Лавров обвини НАТО в грубо нарушение на основополагащия договор с Русия

в Свят

Северноатлантическият алианс взема решения, които грубо нарушават точни от Основополагащия акт Русия – НАТО от 1997 година, като например нарастващото военно присъствие край Калининградската област, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на речта си пред студенти от Балтийския федерален университет “Имануел Кант”, цитиран от ТАСС

“Днес в Алианса вземат решения, които грубо нарушават разпоредбите на Основополагащия акт Русия – Нато – каза Лавров. – Рязко се увеличиха мащабите на военната дейност, нараства военното присъствие и инфраструктура в граничните с Русия региони, включително и на границата с Калининградската област”.

През месец май се навършиха 20 години от подписването на Основополагащия акт Русия – НАТО и 15 години от приемането на Римската декларация за ново качество на отношенията между Русия и НАТО, напомни външният министър.

“Въпреки това упоменатите в тези документи цели – за преодоляване на остатъците от конфронтация и съперничество, укрепване на взаимното доверие и сътрудничество – не са постигнати. Преди всичко защото НАТО така и остана институция от Студената война, неспособна да реагира адекватно на предизвикателствата на новото хилядолетие”, каза Лавров.

Външният министър по-рано заяви, че нарастващият потенциал на НАТО дестабилизира ситуацията в Европа.

Руски дневник

Лавров обвини НАТО в грубо нарушение на основополагащия договор с Русия by

Последни от Свят

Отиди Горе