вашият виртуален всекидневник

Куба ни изпреварва до 10 години…

в България

България ще бъде изпреварена от Куба, и ще и „диша прахта“, ако продължава абсурдната неолиберална политика, предупреди Коалиция КОЙ

В Куба се провеждат високо-ефективни пазарни реформи под строг държавен контрол, които ще доведат до много по-висок стандарт от българския, обясни Добри Божилов – кандидат на коалицията в 25 МИР – София, обединяващ Люлин, Надежда и Банкя.

До голяма степен, Куба се опитва да повтори китайския модел, който безусловно се доказа като по-успешен от български разгром на всичко, на основата на хаоса. Добре е да си спомним, че през 1989 г. в Китай имаше дори повече демократични протести, отколкото в България. Случиха се събитията на площад „Тянанмън“. При нас такива бунтове изобщо не е имало. Там имаше, но дойдоха танковете, въведоха ред, след което Партията направи каквото и както трябваше. Тук властта се смени и без протести, партията се продаде на неолибералите, а във властта нахлуха възможно най-големите боклуци. Резултатът е невиждана емиграция, стопански погром и абсолютна безпътица.

Куба до голяма степен прави това, което правеше Тодор Живков – умерено разрешава частния бизнес на ниско ниво, като пази държавен контрол над големите предприятия. Също така си пази кадрите от изсмукване. Доктори и инженери например не могат свободно да избягат някъде, примамени от високи заплати. Ние позволихме целият ни елит да се изнесе, преди да сме имали възможност да направим каквото и да било, за да го задържим.

Китай не позволи това, посочва Божилов. Куба също няма да го направи. Няма да има хаотичен преход, демокрация на лумпените в парламента, и пълна деградация на държавата. Няма да има разложение в съдебната система, изгрев на мутрите, и плячкосване на държавата.

Факт е, че китайският модел доведе тази страна от икономически статут на Третия свят, до втора икономическа сила номинално, и първа – като реален БВП. От Китай вече се страхуват в САЩ. От нас не се страхува дори Македония, посочва Божилов.

Но по-важното е, че Куба ще изгради добър, човешки капитализъм, основан на градивната лична инициатива. И така ще ни задмине, а ние ще продължим да се чудим „от къде ни е дошло“, и да виним за всичко държавна сигурност и руските хакери.

Алтернативно бъдеще е възможно, опитваме се да го предложим с №18 в бюлетината, заключи Божилов. / КП „КОЙ

Loading...
loading...
loading...
Куба ни изпреварва до 10 години… by

Последни от България

Отиди Горе