Критично: Нелегалните пришълци в Странджа повече от гъбите в гората

в България

Проблемът с бежанците, търсещи спасение у нас, расте. До месеци ще стане страшно. По горите в Странджа е пълно със сирийци и те сигурно са повече от гъбите. Така описва ситуацията с бежанската вълна по южната ни граница с Турция кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

На ден граничните залавяли по 50-60 чужденци, бягащи от сирийската криза, но в следващите месеци се очаква бройката им да стане още по-стряскаща. През Малко Търново преминават цели семейства – жени с малки деца, бременни майки, баби. Хората не създават проблеми, а раницата на гърба е единственото, което имат.

На голяма бежанска група от около 50 души попаднал местният общински съветник Красимир Дяков, докато берял гъби в гората преди дни. От администрацията се опасяват, че нямат никаква представа какво се случва с тях. Нито тя, нито обществото са информирани за ситуацията. Кметът научавал единствено от гражданите, ако му се обадят, че са видели съмнителни хора.

Неговият дом вече е бил убежище за десетина души бежанци. Майката на кмета нахранила децата, помогнала на бременна жена и повикала линейка. Тя обаче нямало как да замине за Бургас, без да се обадят на Гранична полиция. Когато униформените пристигнали, бежанците заплакали от страх.

„Така ще постъпи всеки един жител тук. Напрежение тук няма, спокойно е. Най-вероятно оттук хората заминават за Елхово, оттам може би в бежанските центрове в Любимец, Пъстрогор и къде ли не. Дошло е времето да си кажем, че царят е гол, за да може да дойдат партньорите от Европа и да видим какво ще правим. Защото така не е редно. Аз виждам само майки с деца и досега не е имало инцидент. Но по същия начин могат да влязат и терористи. Време е службите на ДАНС да дойдат и да контролират нещата”, каза кметът Янчев.

Местните също казват, че не са имали проблеми, но не крият, че ги е страх. Пенсионерки твърдят, че не са виждали, но са чували, че на ден по 70 сирийци преминават границата. Самотни възрастни жени признават, че вечер здраво се залостват.

„Не създават проблеми, но влизат по къщите за помощ и нас ни е страх, не ги знаем какви са. А и много цигански набези има при нас. Имах едни бакърени съдове и ги взеха. Дано не ни нападнат само, всяка вечер лягам с телефона до мен, за да звънна на 112, ако стане нещо”, обяснява Милка Просеникова.

В дома на съгражданката й баба Роса пък миналата година влязла примряла от глад сирийка и се нахвърлила върху хляба в дома й. „Звънна, взе да говори нещо, което не разбирах и направо влезе вътре. Уплаших се и нищо не посмях да направя, можеше мъжът й да е наблизо и да дойде да ме набие, знае ли човек. Отсреща е полицията, но не ги повиках, страх ме беше да не дойдат вечерта да изкъртят вратата и да ме утрепят”, сподели пенсионерката, която живее сама. Дъщеря й си има отделен апартамент, а синът й е в Пловдив.

Кметът недоумява още защо се командироват гранични полицаи от цяла България да вардят горите, а не се ползват местните граничари, които познават района като пръстите на ръцете си. „Спокойно мога да ви кажа, че тези хора са третокласни туристи. Настаняват ги в най-добрите местни хотели. От общината можем да настаним самостоятелно 15 гранични полицаи в болницата, която вече е център. Всяка стая разполага с телевизор, хладилник, интернет. Долу има и камина с огромна зала и кухня. Защо не идват в тази база, не мога да разбера. Местните граничари са 400, дали и 50 сега от тях са на границата. Ако са там, това означава, че едно семейство остава в града и детето му ще учи в училището, ще си плаща данъците и т.н. Така щеше да има и някаква реална заетост, отколкото да дават командировъчни за хора, които не са от тук – това е голям разход”, недоумява кметът.

Наскоро разбрал, че през Сливарово минал булдозер, за да направи просека. Това не било съгласувано нито с него, нито с горските, нито с ПП „Странджа”. „Събаряли са дървета ей така. Мисля, че нарочно е направена тази просека, защото най-вероятно ще сложат стълбове с камери. Но това не е партизанско движение. Ако един жител отиде и си отсече дърво, другият ден ще го пише в полицията”, недоволства още кметът от пълната несъгласуваност между държавните служби и местната община.

В Малко Търново са притеснени и поради факта, че изборите са на прага, а нито една политическа сила няма в програмата си предложение или концепция за справяне с бежанците. Случващото се на Изток и около организацията Ислямска държава допълнително притеснява хората, тъй като според тях абсолютно всеки може да влезе безпрепятствено в България и в дома му. /Черноморски фар

Критично: Нелегалните пришълци в Странджа повече от гъбите в гората by

Последни от България

Отиди Горе