Кръв, специални части и над 100 души пострадали при сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО+СНИМКИ)

в Свят

Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония, бият депутати със столове 

Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония и превзеха пленарната зала, където преди минути етническият албанец Талат Джафери  беше избран за председател на парламента и произнесе реч на албански, предава Радио „Свободна Европа“.

Стотина демонстранти са стъпили по седалките на парламента и пеят химна на Македония. Друга част от протестиращите се опитват да влязат в залата за пресконференции, където в момента се намира Зоран Заев, депутати от албанската ДСИ и журналисти.

Според „Свободна Европа“ атмосферата е много напрегната и демонстрантите се опитват да счупят бравата на вратата на залата за пресконференции. Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Демонстранти бият със столове депутати от СДСМ, предава македонското издание МКД. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов. Кореспондентът на изданието предава за „Фокус“, че се е чул изстрел от огнестрелно оръжие.

Протестиращи нахлуха в македонския парламент Снимки: Ройтерс
Полиция влезе в Събранието на Македония. Това съобщи за „Фокус“ главният редактор на македонското издание МКД – Александър Дамовски, който се намира в парламента на Македония. По негова информация са бити няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села.
Раненият Зоран Заев (вдясно) СНИМКА: НОВА МАКЕДОНИЯ
Протестите се организират от Гражданското сдружение “За единна Македония” от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някои са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група, предава БГНЕС.

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението “Беса” и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха – “Това е държавен преврат”. След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от “Беса” Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

 Припомняме, че през днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че “парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание”. От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че “амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове”.

Гражданското сдружение “За единна Македония” публикува декларация с призив “всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие”. Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.


 

Специални части изтласкаха протестиращите навън от Събранието в Скопие

Специални части влязоха в пресцентъра на парламента и успяха да изблъскат протестиращите, предава за „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на македонското електронно издание МКД, който се намира в сградата на Събранието.

Според Дамовски в момента специалните части са блокирали пресцентъра, където се намира и пребитият лидер на Алианса на Албанците д-р Зиедин Села. От пресцентъра се чуват блъскания и тътнежи.

 


Над 100 души са пострадали при сблъсъците в македонския парламент 

Раненият лидер на Социалдемократическата партия Зоран Заев. Снимки Ройтерс
От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщиха, че ситуацията в центъра на столицата, около и в парламента е нормализирана, предава „МОФ“ (Македония), цитирана от “Фокус”.

Властите отбелязаха, че са предприети допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите. Освен това от Министерството са установили, че около 100 души са пострадали вследствие на инцидентите от четвъртък. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Към момента в Събранието няма повече граждани, а онези които протестират, са се събрали пред сградата на парламента, допълниха властите.

Стотици протестиращи нахлуха в сградата на Събранието на Македония минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция за председател на парламента. Протестиращите взеха депутати за заложница и започнаха саморазправа с тях. Най-малко 8 депутати и 10 полицаи са ранени. Сред пострадалите депутати са лидерът на СДСМ Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов. В най-тежко състояние е лидерът на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Депутатката от СДСМ Радмила Шекеринска бе влачена за косата от демонстрантите.

 

Протестиращите скандираха „„Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

В съобщение на Министерство на вътрешните работи се казва, че в четвъртък около 18.50 часа местно време (19.50 часа българско) протестиращите, организирани от Гражданка инициатива „За заедничка Македония“ са влезли насилствено в сградата на парламента. След като демонстрантите се барикадираха и взеха депутати за заложници в залата за пресконференции в 20.08 часа месно време (21.08 българско време) директорът на полицията Митко Чавко издаде заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 часа местно време стана ясно, че специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 минути са успели да евакуират 30 депутати. Специалните части използваха шокови гранати в сградата на Събранието.

 

Във „фейсбук“ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се намира във Виена и се очаква да се върне в Скопие след полунощ, призова за спокойствие. В поста на Груевски във „Фейсбук“ се казва: „Насилието не е решение, необходимо е успокояване на страстите. Народът не трябва да се поддава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да пратят държавата в още по-дълбока криза. ВМРО-ДПМНЕ ще се противопостави на всички антидържавни действия на СДСМ чрез правни и политически, но демократични средства“.

 

Чрез социалните мрежи еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан осъдиха насилието в македонския парламент.

 

Американското посолство осъди насилието в Македония и призна избора на Талат Джафери за председател на Събранието.

 

В съобщение СДСМ заявиха, че трябва да се търси отговорност за насилието, подстрекавано от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и президента Георги Иванов.

 

В България на консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Направената оценката на срещата е, че към момента не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

 

По информация на „Фокус“ лидерът на ПП ГЕРБ и носител на мандат за съставяне на правителство Бойко Борисов е провел разговори с лидерите на СДСМ, Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, преди насрочената за утре лидерска среща при президента на Македония Георги Иванов. По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие. Борисов проведе разговор и с македонския президент Георги Иванов, който изрази благодарност за съпричастността на българския народ.

 

В публикувано съобщение във „Фейсбук“ страницата на гражданска инициатива „За заедничка Македония“ се казва, че „Гражданите защитиха демокрацията и законодателния дом. Ние оставаме пред парламента до окончателна развръзка. Народът показа мъдрост, трезвост, не се огъна и отговори по подобаващ начин на провокациите. Ще стигнем до край“. Продължават призивите за събиране на привърженици на гражданската инициатива от цялата страна в Скопие, които да продължат протестите.

 

По време на събитията Агенция „Фокус“ поддържаше връзка с главният редактор на македонското електронното издание МКД – Алекснадър Дамовски, който се намираше в сградата на Събранието и предаваше актуална информация за случващото се.

24часа

 

loading...
Кръв, специални части и над 100 души пострадали при сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО+СНИМКИ) by

Последни от Свят

Отиди Горе