Коя беше Цецка Цачева до 10. XI. 1989 г.?

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в село Драгана, община Угърчин, в тогавашния Ловешки окръг.

Средното си образование завършва в днешното СОУ „Анастасия Димитрова“– град Плевен.

Завършва право задочно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В официалната й биография не е отразено какво работи, докато учи.

После става юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Става член на БКП. „Около моята личност няма нищо интересно. Била съм член на БКП до 1989 г., но не се срамувам от този факт, защото тогава БКП беше държавата. Работила съм чисто експертно“, обяснява тя.

Според твърдения, които самата Цачева категорично отхвърля, в този период тя е била и секретар на първичната партийна организация на БКП.

„До 1989 г. съм работила в Градския народен съвет в Плевен. Заявявам категорично, че не съм била партиен секретар, а член на БКП“, обяви Цачева от трибуната на Народното събрание преди година.

Според официалната й визитка владее немски и руски.

Компроматът за Цецка Цачева от  7 декември 2008 година

Тогава в нета плъзнаха пикантни историйки, обясняващи според авторите им нейния кариерен възход. Начело в класацията по посещаемост излиза плевенският блог analogii, от който медиите препечатват текста „ЦЕЦКА ЦАЧЕВА – Емблематичен случай на пошъл кариеризъм“.

Socbg го преречатва без съкращения.

Повечето си спомнят каква бе ролята на партийния секретар по онова време – той колеше и бесеше. Вписваше в бележник всяка “заигравка” на работниците и после тичкаше да докладва на председателя. С една дума – узаконен доносник. Е, това всъщност правеше в Окръжния съвет настоящия общински председател на ГЕРБ, Цецка Цачева. Много невинни хора “изгоряха” заради нея.

Малко след като лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов обяви, че Цецка Цачева ще бъде новият председател на Народното събрание, журналисти от Плевен разпространиха първия компромат срещу нея. Материалите са публикувани в интернет–страница, списвана от местни репортери, които не крият политическите си пристрастия към БСП и лично Румен Петков. Публикуваме текста, без редакторска намеса.

„В Плевен повечето хора знаят за “известната” юристка Цецка Цачева. Но малцина знаят как всъщност започва псевдокариерата на тази госпожа. А началото е важно, то е определящо и понякога разкрива неща, които говорят много за същността на дадена личност. Не трябва да оставяме времето да заличи истината, защото чрез нея ще си отговорим на много въпроси.

И така, първоначално Цачева работи като стругар в един местен завод. Но пресметливата герберистка усеща, че единствения й вариант да се измъкне от неперспективното бъдеще на работник е да стане член на БКП. И веднага го прави. Това й дава възможност да ходи на партийни събрания и да срещне мъжа на кариерата й – виден местен партиец. Любовните й авантюри са трамплин за нейното развитие. “Надежното” момиче е изпратено да продължи образованието си (право) в РАБФак, без изпит, ей така, за 3 години задочно.

По онова време Партията изпращаше само най-верните си хора да продължат образованието си. Не след много време любовницата бързо израства и е назначена в тогавашния Окръжен съвет – Плевен. Благодетелят се отблагодарява подобаващо. Неговите протекции и явно добре представящата се в любовния триъгълник Цачева (партиецът е семеен), са достатъчни бившата стругарка да стане началник на юристите в Окръжния съвет. Цачева стремително израства и в партийната структура, бързо е издигната до поста партиен секретар.

Повечето си спомнят каква бе ролята на партийния секретар по онова време – той колеше и бесеше. Вписваше в бележник всяка “заигравка” на работниците и после тичкаше да докладва на председателя. С една дума – узаконен доносник. Е, това всъщност правеше в Окръжния съвет настоящия общински председател на ГЕРБ, Цецка Цачева. Много невинни хора “изгоряха” заради нея. Тя ги “топеше” за удоволствие, за нищо, просто така, от чиста женска ревност.

Прикритата й злоба ставаше все по-явна и неудържима, а самоувереността й безгранична. И тя решава да се пробва като адвокат. Но нещата на този пазар са други, партийният лидер, с когото се разделя като ненужен, вече не й помага. Тя не може да се справи с рабфакското си образование. Пресметливата й същност обаче бързо я ориентира към следващите силни на деня. Цачева започва активни контакти с представители на ОДС.

И изведнъж от вярна на БКП, започва да се кълне в демократичните идеали. Метаморфозата й е пълна, но фалшива. Новите й покровители дълги години след това не разбират прикритото коварство на Цачева. Лансират я навсякъде като най-добрата юристка. След като успява да вземе всичко, което може (а то не е малко), вманиачената Цецка се изправя срещу поредния си възкресител и яхва поредната “успешна” вълна – тази на ГЕРБ.

Изводът е, че още в зародиша си, кариерата на Цачева е била дълбоко порочна. Още тогава кариерата й е стартирала с уродливи прийоми, с добре пресметната хитрост и направлявана от единственото желание на областната герберистка – пошъл кариеризъм”.