#КОЙ прибра „Универсиада“ за около 1 млн. лв., сега се продава за 30 млн. лв.

в Некатегоризирани

В историята на първата многофункционална зала на България трябва да се запише: Подарена от Васил Иванов-Лучано

Спортната зала „Универсиада“ – реликва за българския спорт, се продава. Цената й обаче е почти толкова, колкото да се построи нова. Някогашната собственост на държавата сега е изкарана на тезгяха за 30 млн. лв. „Универсиада“ е сред имотите в списъка за продажба на фалиралата КТБ.

Така първата голяма закрита многофункционална зала в България, построена на уникално място – в центъра на София, трябва да си намери нов собственик. Спортното съоръжение има 2300 места и над 1500 кв.м. изложбена площ, която всъщност е основната финнасова мина за всеки собственик.

Залата вече е доста западнала и в нея освен спортни клубове почти не се провеждат големи състезания. Така цената от 30 млн. лв. не е от най-привлекателните, като се има предвид колко милиона още трябва да се налеят за реконструкция. „Универсиада“ е тотално изцедена финансово. Печалбата от нея първи прибра Делян Пеевски през далечната 2003 г. След това я хвърли в КТБ, която дълго време прибираше само наеми без да вложи и стотинка.

В историята на първата многофункционална зала задължително трябва да се запишат две имена – Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. А в сянката на тяхното величие да се допълни: Подари им я спортният министър Васил Иванов-Лучано. #КОЙ взе „Универсиада“ и почивната станция на БСТ „Тото шанс“ за общо 3 млн. лв., а днес само единият обект се продава за 30 млн. лв.

През 2003 г. със заповед на спортния министър Васил Иванов-Лучано управителят на НСБ Марио Примджанов апортира зала „Универсиада“ и хотел „Тотошанс“ в Златни пясъци в активите на смесено дружество с фирма „Проект строй груп“. Собственик на тази фирма бе 25-годишната Маргарита Донкова, тогава секретарка на Пеевски в младежкото НДСВ. Дружеството им фигурира само в Търговския регистър. Младата и амбициозна дама бе теглила кредит от 3 млн. лева, с които влезе като 50% собственик във въпросното смесено дружество „Спорт хотелс Олимпика България“, т.е. залата и хотелът бяха оценени от принципала си НСБ само на 3 млн. лева.

Кухото дружество „Проект строй груп“ продаде дела си на „Велдер билд“. Заради невъзможност НСБ да върне 2 млн. лв. кредит на КТБ през 2009 г., а парите бяха изтеглени месец след парламентарните избори през 2005 г., за да се купи земята под залата. Това действие се разви в края на мандата на тройната коалиция и остатъчният дял от зала „Универсиада“ беше продаден на „Велдер груп“ за 9.5 млн. лв. Шефът на „Велдер груп“ Иван Джиджев е управител и на „Велдер консулт“, в която мажоритарен собственик е… КТБ.

Като отчитане на дейност през 2005 г. – страната се управляваше от Тройната коалиция, Софийска градска прокуратура обяви, че е образувала следствено дело за апортирането на „Универсиада“ и хотел „Тотошанс“. Дори тогавашния ГДБОП бе безсилен пред мощта на Ирена Кръстева и коммпания, която по това време е шеф на БСТ. Следващите управляващи се заканваха сделката с апорта да се развали, пускаха жалби до прокуратурата, но нищо. Така днес историческата за българския спорт „Универсиада“ – грохнала и порутена, чака нов собственик. Ето така държавата подари на #КОЙ десетки обекти и имоти.

Снимка: Калоян Сомлев

Зулумите за държавата от бизнес схемите на Делян Пеевски нямат край. Талантливият бизнесмен няма нужда да работи до края на дните си и може да живее, в която точка на света си пожелае. От продажбите на подарените или купени за жълти стотинки и имоти, придобити само от Царското управление може да осигури и правнуците, които обаче едва ли ще останат да живеят в България, защото там където прадядо им е минал, трева вече не расте.

Три години след назначаването му шеф на ДАНС синът на Ирена Кръстева все още е фактор в родната икономика и бизнес. Все още е силен играч и на политическата сцена. Изобщо слуховете, че Пеевски се оттегля не бива никого да успокояват. Колкото и да отстлабва икономическата му мощ, резултатите от неговите бизнес схеми ще се плащат от обикновенния данъкоплатец поне още 20 години.Държавата със сигурност го изпусна, вероятно, защото така ще си осигури политическо спокойствие, заради появилите се по-силни от #КОЙ играчи в родното икономическо риалити. / BIG5.BG