Кой е снощният стрелец в Париж

в ПО СВЕТА

Французинът, който откри стрелба на 20 април по полицаите на Елисейските полета и уби единия от тях, е бил опасен рецидивист, по-рано е бил осъждан и е лежал в затвора много години

 Това съобщи радио France Info.

«По неофициални данни, 39-годишният французин през 2005 г. е бил осъждан на 15 години затвор за нападение над полицаи с цел убийство. Той е роден в  департамент Вал Де Марн, източно от Париж, живеел е в последно време в департамент Сена и Марна, — се казва в съобщението на радиостанцията.

«През 2001 г. е нападнал полицаи и се е опитвал да ги убие. Бил е задържан, но е избягал, отнемайки оръжието на полицай, стрелял е по него. По-нататък отново е бил задържан и осъден през 2005 г. на 15 години затвор по обвинение в опит за предумишлено убийство. Не е известно на този етап в коя година е излязъл от затвора», съобщи телевизия BFM TV.

France Info съобщава, че през февруари тази година по отношение на същия рецидивист е било възбудено следствие, след като са се появили данни, че той е направил изявление, че има намерение да убива полицаи.

Бил е задържан, но след това освободен, защото така и не са били събрани убедителни данни от следствието.

Любител на стрелбата

Агенция France-Presse (AFP) цитира малко по-различна версия за престъпната дейност на французина.

Съдебният процес по делото му се провежда през 2005 г., защото през 2001 г. той, въоръжен с револвер, откраднал автомобил. Успял да се измъкне след преследване от полицията, но по пътя налетял на автомобил, в който имало двама братя, единият от които бил полицай.

Престъпникът избягал от местопрестъплението, но след това братята го догонили.

Единият брат имал на ръкава си надпис «полиция». Независимо от това, престъпникът два пъти стрелял по тях — и двамата били тежко ранени и коремната област.

Престъпникът бил задържан от полицията. Намирайки се под арест, отмъкнал оръжието на полицай, който го извеждал от килията и няколко пъти стрелял в него. Полицаят получил тежки рани.

Френските СМИ подчертават, че всички тези данни не са официални.

Очаква се, че в петък и ли в близките дни прокурорът на Париж Франсоа Молес ще съобщи първите официални данни за този човек, убит при престрелката с полицията на Елисейските полета.

News Front