Кметът на Кьолн: Жени обличайте се скромно и се дръжте прилично, за да не ви нападат бежанците

в Свят
Loading...

Кметът на Кьолн Хенриете Рекер бе подложена на вълна от критики в социалните мрежи, след като предложи да бъде въведен кодекс на поведение на жените във връзка с десетките сексуални нападения над жени в новогодишната нощ – дамите, според Рекер, трябва да се държат на “една ръка разстояние” от непознати и да носят по-консервативно облекло.

Късно във вторник бяха организирани протести, които призоваха за по-решителни действия от страна на властите.

В ранните часове на 1 януари около 90 жени са били ограбени, заплашвани или подложени на сексуално насилие на площада пред катедралата в Кьолн. По данни на полицията става дума за групи от млади пияни мъже, много от който са описвани като от “арабски или северно-африкански произход”. Било е съобщено и за едно изнасилване. Подобни случаи е имало и в други германски градове, като общият брой на оплакванията, подадени в полицията вече надхвърля 120.

Германският канцлер Ангела Меркел е поискала да се вземат най-строги мерки в отговор на масовите престъпления. В декларацията, разпространена от канцеларията на Меркел, се настоява да бъде направено всичко възможно, “за да бъдат изцяло и колкото се може по-бързо разкрити злосторниците и да бъдат наказани без оглед на техния произход”.

Станалото в новогодишната нощ в Кьолн породи дебат за поведението на мигрантите в Германия, след като очевидци и полицаи описаха нападателите като хора от “арабски или северноафрикански произход” измежду голямата група (около 1000 души), събрала се край гарата.

“Досега нямаме никакви заподозрени, така че не знаем кои са извършителите”, каза шефът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс пред репортери. “Всичко, което знаем, е, че според полицаите на място най-вероятно става дума за млади мъже на възраст между 18 и 35 г. от арабски или северноафрикански произход”, добави той.

По-късно стана известно, че все пак има трима заподозрени, които кьолнската полиция разпитва.

Ако засега не е ясно, дали извършителите са мигранти, то със сигурност се знае, че подобни случаи досега не е имало. Има и още нещо, което е известно със сигурност. Официални данни на германското правителство показват, че 1,1 милиона мигранти са регистрирани в страната през 2015 г., съобщиха властите в Берлин, цитирани от АФП. Те са около 5 пъти повече от приетите през 2014 година. От потърсилите убежище в Германия 428 468 или около 40% са сирийци, а втората най-голяма група е от Афганистан – 154 046 души. Правителството ще инвестира допълнителни 670 евро за всеки мигрант, които да помогнат на държавните и местните власти за справянето със ситуацията. С оглед на огромния човешки поток към страната през миналата година, властите в Германия се ангажираха да ограничат наплива от хора през 2016 година. Вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че допълнителни 4000 души ще постъпят на работа в миграционните служби. „Ще работим във всички сфери на политиката за рязко намаляване на броя на търсещите убежище в Германия”, допълни министърът. Премиерът на провинция Бавария Хорст Зеехофер дори поиска максималният брой новопристигащи да се ограничи до 200 000, ако страната не иска да има сериозни бюджетни проблеми. През последните дни Дания въведе контрол по шенгенската си граница с Германия, за да намали притока на мигранти на своя територия. Решението на Копенхаген дойде вследствие на сходни действия на Швеция, която въведе проверка на документи на влизащите от Дания. Стокхолм обяви, че вече не може да се справи с притока на хора, след като Швеция е страната от Европа с най-много приети бежанци на глава от населението. Мигрантската вълна продължава да поставя под въпрос оцеляването на Шенгенската зона за свободно преминаване, след като временни гранични проверки бяха въведени по-рано от Германия, Австрия и Франция.

източник: monitor.bg

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе