Клуб “Валдай” за изборите в България: резултати и перспективи

в България
Предстоят тежки дни на договорки и “пазарлъци” между победителите от ГЕРБ и по-малките партньори в евентуална коалиция, в които водеща роля е отредена на Патриотите. Накъде ще тръгне страната ни и как това ще се отрази на позицията ѝ на външнополитическата сцена, включително на отношенията с Русия? Анализ на Павел Кандел, водещ научен сътрудник в Института за Европа към Руската академия на науките, за международния дискусионен клуб “Валдай”.
Ако Бойко Борисов се върне на власт в България, след като водената от него партия ГЕРБ спечели изборите в неделя, българо-руските отношения ще останат функция на отношенията между ЕС и Русия. Това пише Павел Кандел, водещ научен сътрудник в Института за Европа към Руската академия на науките, в статия за международния дискусионен клуб “Валдай”.

Според анализатора обаче интригата след вота не е в определянето на относителния фаворит, а в това кой ще успее да сформира коалиционно правителство. И макар и ГЕРБ да имат шансове да го направят, не е изключено партньорите им, уморени от дългата доминация на хората на Борисов на родната политическа сцена, да предпочетат съюз с по-слабите социалисти, с които ще имат по-голяма възможност за пазарене и договорки. Това вече се е случвало, отбелязва експертът.

Ако пък коалиционният кабинет бъде оглавен от БСП, логично е да се очакват определени стъпки в посока възобновяване на икономическото сътрудничество с Русия. Но и в този случай не бива да се бърка предизборната реторика на Социалистите с последващата им политическа практика. Президентът Румен Радев дойде на власт с подкрепата на социалистите, но в политическата система на страната президентът има много ограничени пълномощия и едва ли може да излезе от установените рамки. Като цяло изходът от изборите може да се оцени като промеждутъчен резултат в противоборството на основните политически съперници.

Ако разсъждаваме абстрактно, ключова позиция в тази ситуация би имала една националистическа коалиция. Тя обаче би обединила проевропейски и проруски националисти и в този смисъл би била доста разнородна и нестабилна. Не помага и фактът, че между амбициозните лидери в един подобен блок от партии има доста сложни лични взаимоотношения. Всички претенденти за лидерската позиция на кабинета при този вариант биха изпитвали съблазън да се опитат да внесат разкол в него.

Независимо от скандала в отношенията между България и Турция точно преди изборите, ДПС също имат сериозен потенциал – и в миналото те неведнъж са определяли състава на управляващите коалиции и кабинети. Още повече че техният съперник и главен виновник за раздора – протежираната от турския президент Реджеп Ердоган партия ДОСТ, която се отцепи от ДПС, не влезе в парламента. Който и да е новият премиер на България, той ще се опита да изглади конфликта и да нормализира отношенията с Турция, тъй като в България има големи страхове, че Ердоган може отново да отвори границата за бежанците.

Много зависи и от намеренията на Марешки с неговата “Воля”. Той вече изрази готовност да преговаря с Бойко Борисов, но не се отказа и от други варианти. Във всеки случай пазарлъците обещават да са дълги, а сформирането на правителство – доста уязвимо откъм шантажи от страна на младите партньори и не особено стабилно. Не могат да се изключат напълно и нови извънредни избори – или заради неуспешни опити да се сформира кабинет, или заради бърз разпад на крехката коалиция.
,29 март 2017 г.
Със съкращения, Руски дневник
Клуб "Валдай" за изборите в България: резултати и перспективи by

Последни от България

Отиди Горе