Китай подготвя първия екзафлопов суперкомпютър

в Технологии

Tianhe-3, изцяло с китайски чипове и софтуер, ще предложи 10 пъти по-висока производителност. Китай ще утвърди лидерството си при суперкомпютрите, като първи пусне екзафлопова машина.

Суперкомпютър от ново поколение ще предложи 10 пъти по-висока производителност от днешните най-мощни изчислителни машини. Китайският Tianhe-3 ще достига производителност един екзафлоп, съобщават местни източници.

Прототипът на новата супермашина ще бъде готов още през 2018 г., съобщи China Daily, позовавайки се на шефа на Националния център за суперкомпютри в Тянзин – Менг Сингфей. Производителност от един екзафлоп означава изпълнение на квинтилион (10 на 18-та) операции с плаваща запетая в секунда.

Най-мощният в момента суперкомпютър също е китайски – това е машината Sunway TaihuLight в Националния суперкомпютърен център в Уси, първата с китайски процесор. Тя може да изпълнява 125 квадрилиона (10 на 15-та) операции с плаваща запетая в секунда, т.е. по-малко от 0,1 екзафлопа.

Бъдещият Tianhe-3 се проектира изцяло с китайски софтуер и хардуер – от процесора до операционната система. Още от 2011 г. Китай започна да разчита на собствени чипове в суперкомпютрите си. Моделът ShenWei, например, използва 64-битови, 16-ядрени процесори RISC, а Sunway TaihuLight стъпва изцяло на китайска елементна база – чипове ShenWei SW26010 260C с тактова честота 1,45GHz, разработени от Jiangnan Computing Research Lab в Уси.

Tianhe-3 ще бъде достъпен за публично ползване, вкл. за решаване на някои от най-сериозните научни предизвикателства с по-високи скорост, точност и обхват. Новата машина ще може да анализира с непознати досега скорости и мащаби последователност на гени и протеинови структури, което ще позволи откриване на нови лекарства.

Екзафлоповият суперкомпютър ще анализира също замърсяването на въздуха на национално ниво, за разлика от сегашните системи, които се справят само с една област. Tianhe-3 ще симулира земетресения и разпространение на епидемии с по-голяма точност, което ще позволи на властите да реагират по-бързо и по-ефективно.

Не е изключено Китай да разработва паралелно и други модели екзафлопови суперкомпютри. Създаването на такива машини отнема много време и ресурси, а само след 6-8 години те биват пенсионирани, така че винаги е необходим резервен вариант, отбелязва China Daily. Икономическата изгода за Китай от суперкомпютъра се оценява на 10 млрд. юана, или 1,49 млрд. долара годишно.

Очаква се Tianhe-3 да започне работа през 2020 г., като изпревари конкурентните проекти. Миналото лято японският гигант Fujitsu обяви планове за създаване на екзафлопов компютър на база ARM архитектура. САЩ също имат подобни амбиции, но според специалистите, те ще влязат в екзафлоповата надпревара чак през 2023 г.

Всички известни суперкомпютри попадат в рейтинга Топ-500, където са подредени според резултатите от теста Linpack. Макар че не притежават най-бързия суперкомпютър, САЩ водят по брой на машините, следвани от Китай.  TechNews.bg

Loading...
Китай подготвя първия екзафлопов суперкомпютър by

Последни от Технологии

Отиди Горе