Кеворк Кеворкян: Честито – осиновени сте !

в България

Имате още една майка. Майка Цецка. Не е ясно, кой се заигра най-напред с лафа „Баща на Нацията“ – но сега Бойко го контрира с още по-празния лаф „Майка на Нацията“. Не е ли това проява на висше остроумие? Плевнелиев със сигурност се е мислел за „Баща на Нацията“ – той е нашият Махатма Ганди, нашият Джордж Вашингтон, дори нашият Юлий Цезар.  Той е попивателна за нелепости. Например, обичаше да повтаря фразата „Веднъж президент – винаги президент“ – макар самият той дълго време да не беше съвсем сигурен, че е президент, че чудото го е осенило.  Дори носеше бадж с надпис „Президент на РБ“.

Сега остава да боднат личицето на майка ви Цецка в някой баир около Плевен – както в планината Ръшмор са изсечени образите на бащите-основатели на американската държава.

Обаче тъй и не разбират, че никак не е прилично да подмятат горката Нация от „баща“ на „майка“, да я въргалят в прегръдките на никакви хора. Нацията я имат за нищо, така излиза – и дори не си дават сметка за това. Тя е за майтап – тя е фигурант в някаква шегичка, в някакво нашенско не особено промислено остроумие. Приятно прекарване на Нацията-Статист в Цецкината прегръдка…

Другото са подробности. Бойко назначи „Майката на Нацията“ – и пак плаши с оставка. Това му стана хоби. Кого плаши обаче?  Може би вече осиновения Народ? И Живков така плашеше с оставка – обаче накрая я приеха, и дори го изиграха.  Искаше да запази един от двата си поста, но не получи нищо.

Бойко не пропусна да удари и един ритник на Плевнелиев: доскоро го имаше за „прекрасен президент“ – а сега изведнъж се оказа, че оня бил егоцентрик.  Интересчия.  Сигурно е така – егоцентриците правят впечатление на Бойко.

Но и Плевнелиев трудно увира. В изборната нощ през 2011 година той се беше шашнал напълно и започна да обяснява, че ще е надпартиен президент. А Бойко незабавно му обясни, че Фандъкова още щяла да бъде директорка на училище, ако не е бил той самият и партията ГЕРБ.

Няма опасност Цецка да се изпусне така. Бойко обаче, за всеки случай, я предупреди и нея, макар и доста разхвърляно: голямо притворство било партиите да издигат кандидати, пък след това те да ставали президенти на целия народ.  Притворство си е. Затова назначи Цецка за „Майка на нацията“.

Цветанов пък каза, че не може Цецка да е слаб кандидат, след като е била два пъти председател на Парламента. Изглежда, скоро не е гледал проучванията за доверието в Парламента. Може би дори си мисли, че Нацията е избрала Цецка за председател. Все пак, тя не е била ирландска пастирка в предишния си живот, не се е препитавала с астрологически прогнози, нито е спала по германските „паркинзи“. И няма опасност да се обели от себе си толкова стремително, колкото го направи Плевнелиев.  Засега.

В Би Ти Ви са големи смелчаци: пуснаха портрет на Цецка-певицата и на Цецка-председателката, която се репчи на депутатите като учителка, повалена от критическата възраст.  Ако тя продължава да се държи така, дали на Нацията ще й пораснат ушите?

Накрая, „загадката“ с кандидатите на ГЕРБ се оказа едното нищо.  Само Цецка не е знаела, че ще става „Майка на Нацията“. Но и тя, като останалите кандидати на Бойко, ще имат плацебо ефект върху публиката.

Поне Бокова получи неочаквана реабилитация: и Цецка е била член на БКП.

А Мая Манолова се ожени, вместо да влезе в кампания срещу Цецка, която щеше да й бъде напълно удобна.
Обаче Нинова е много щастлива.

Кеворк Кеворкян , Фейсбук

loading...
Кеворк Кеворкян: Честито – осиновени сте ! by

Последни от България

Отиди Горе