Кажете на МЗХ и БАБХ: НЕ на неоникотиноидите!

в България

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има частична забрана върху употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. В редица страни, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. дерогация).

Предстои Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните да вземат решение дали отново да разрешат изключение от забраната.

Кажете на служебния министър на земеделието и храните, проф. д-р Христо Бозуков, и изпълнителния директор на БАБХ, Дамян Илиев, че не сте съгласни с подобни решения за изключения, които напълно обезсмислят забраната за употребата на неоникотиноидни пестициди.

Да поискаме пълна забрана на употребата на неоникотиноиди, без изключения, за да се погрижим за опазването на важни опрашители като пчелите, които имат изключително значение за производството на храната ни.

През 2013 г., след задълбочена научна оценка на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и гласуване от страна на държавите-членки, Европейската комисия ограничи използването на три неоникотиноидни пестицида, които представляват „висок остър риск“ за медоносните пчели. За съжаление, забраната има своите изключения – ограничена и контролирана употреба на забранените пестициди се допуска от европейското законодателство, само когато такива мерки се смятат за необходими „поради опасност, която не може да бъде овладяна чрез други разумни средства“ (член 53 от Регламент (ЕС) №1107/2009). Повече информация тук.


 • МОНСАНТО изби 667 пчелни семейства в Северна България

 МОНСАНТО изби 30 милиона пчели край Балчик

 80% мор на пчелите в България

 Какво ще се случи със света, когато пчелите изчезнат?

БАБХ позволи употребата на отровни за пчелите пестициди

loading...
Кажете на МЗХ и БАБХ: НЕ на неоникотиноидите! by

Последни от България

Модерният геноцид

Вече се появи първата оферта ПРОДАВАМ електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”, за цялата
Отиди Горе