Катар се готви за война

в Свят
Населението на Катар панически се запасява с храна и вода. Някои от основните хранителни продукти в магазините вече са на изчерпване. Това показа в репортаж френската телевизия „France 24“. Повечето храни в Катар са внос, а затварянето на сухопътните граници на страната може само да задълбочи кризата.

До безпрецедентната изолация на страната се стигна на 5 юни, когато седем държави – Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен, Египет, Либия и Малдивите, преустановиха дипломатическите си отношения с Катар след обвинения, че емирството подкрепя тероризма.

Това се случи броени дни след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия – родината на Осама бин Ладен. Самият Тръмп изрази вчера задоволство от кризата в Залива, като написа в Туитър, че политиката на САЩ в региона започва „да дава плодове“.

Мавритания обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Катар.

Националният авиопревозвач на Мароко – авиокомпания „Роял еър Марок“, преустанови полетите си към Саудитска Арабия, ОАЕ, Йемен и Египет през столицата на Катар след решението на тези страни да прекъснат отношенията си с Доха и да прекратят полетите си с Катар. Имащото тесни връзки с Риад кралство все още се въздържа от прекъсване на дипломатическите си отношения с Катар.

Йордания обяви, че закрива офиса на катарската медия „Ал Джазира“ в Аман.

Правителството на Филипините съобщи, че няма да изпраща повече свои граждани на работа в Катар, докато ситуацията в региона не се изясни. Същевременно правителството на страната отбеляза, че се притеснява за съдбата на 140-те хиляди филипинци, работещи на територията на арабската държава.

Международните лидери също реагираха на дипломатическата криза.

Емирът на Кувейт, който не е прекъснал дипломатическите си отношения с Катар, Шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах, влезе в ролята на посредник и се срещна със саудитския крал  Салман, който му предаде списък с десет условия към Катар, за да бъдат възстановени дипломатическите отношения.

Сред условията са: прекъсване на дипломатическите отношения с Иран, изгонването от територията на страната на всички членове на групировките „Мюсюлмански братя“ и “Хамас”, а също така замразяването на сметките им в катарските банки. Освен това Саудитска Арабия настоява за незабавна промяна в редакционната политика на катарския информационен телевизионен канал „Ал Джазира“ и за смяна на ръководството му.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити Катар. „Смятаме, че санкциите срещу Катар не са добри“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара. „Турция ще продължи да развива връзките си с Катар, както и с всички наши приятели, подкрепили ни в най-трудните ни моменти“, добави турският президент, посочвайки неуспешния опит за преврат срещу него от юли 2016 г.

Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по време на телефонен разговор с емира на Катар Тамим бен Хамад ал Тани кризата в дипломатическите отношения.

ГЛАСОВЕ

Катар се готви за война by

Последни от Свят

Отиди Горе