Катар няма намерение да капитулира

в Свят

Разчита ли Доха на връзки с британските власти?

Изглежда, ситуацията около Катар излиза на ново ниво. Малката, но горда, страна не демонстрира готовност да капитулира пред въстаналите срещу нея “братя”. Точно обратното – Доха се обърна за помощ към Иран и Турция – двете неарабски държави в региона, третата е Израел. Четвъртата страна е Русия, която е глобален играч, който засилва позициите си в Близкия изток.

Действията на властите в Катар показват, че перспективата на унижение и позор, които иска от него антикатарската просаудитска коалиция, ражда “смелостта на отчаянието”.

Не бива да се забравя, че коренните жители на емирата са горди бедуини. Въпреки че върху тях се изсипаха баснословни богатства, катарците не са готови да купят света с безчестие.

Оказал се пред лицето на блокадата, която го заплашва с дефицит от стоки от първа необходимост, Катар започна да търси външна поддръжка. Той се обърна с въпроси към Техеран и Анкара, които обещаха да помогнат. Иран е готов да снабди Катар с всякакви стоки. Турция реши да разположи в страната свои военни в база, създадена по-рано.

Министърът на външните работи на емирата замина за Москва. В СМИ се появи информация, че Русия може да изпраща продоволствие в Катар.

В региона вече е поставено началото на съюза Иран-Турция-Русия.

И днес, както преди сто години, съдбата на арабския свят отново ще се определя от неарабски държави. Арабите и досега не могат да превъзмогнат вътрешните си противоречия и продължават да разчитат на външно управление.

На първо място са САЩ. Няма човек, който да не е наясно, че новата криза в района е провокирана от тях, което не крие и американският президент Тръмп в постовете си в Туитър.

САЩ тласкат страните от Персийския залив в конфликта, противопоставяйки ги една на друга. Няма и месец от посещението на Тръмп и районът вече е на ръба на война. Терористичните актове в Техеран, серията предшестващи ги въоръжени инциденти в С. Арабия – всичкото това е само началото. Народите в района ще страдат и загиват, а за САЩ това е удобен предлог за всяка намеса, включително и военна. Вече казахме, че Турция разполага свои военни в база в Катар, в Оман възстановява базите си Британия. Британците са господствали в Близкия изток до средата на миналия век; напуснаха едва през 70-те години; бяха изтласкани от американците, но е напълно възможно там отново да се връща британското влияние.

Създаването на двата лагера в района – прокатарския и просаудитския, създава крайно объркана ситуация, в която могат да се ориентират само британците, защото те познават истинските механизми и вътрешните пружини, които управляват регионалните политически процеси. Затова Лондон ще даде преднина и на Вашингтон и на когото е изгодно. Не бива да се изключва вероятността упоритостта на Катар да се основава на някакви връзки с Британия.

Интересен факт е, че Саудитска Арабия има огромни надежди за приватизация на части от своя нефтен гигант “Саудит Арамко”, за която са избрани три борси. Най-желаната за саудитците е Нюйоркската, на второ и трето място е Лондонската. Но юристи официално предупредиха Ер Рияд, че перспективите за Ню Йорк са много рисковани, заради закона за отговорността на властите за терористичния акт през септември 2001 г. Значи е напълно възможно акциите на “Саудит Арамко” да бъдат прехвърлени в Лондон.

Така че конфликтът в залива има тенденцията да се разширява и интернационализира, което означава възможност за раждането на нови, дори неочаквани коалиции. Пред Русия се отварят широки възможности и за посредничество, и за укрепване на вече създадените алианси или формирането на нови и за още по-дълбоко икономическо проникване в района.

Но остава големият въпрос – къде е в цялата тази ситуация Китай? Защото той е най-големият търговско-икономически и инвестиционен партньор за всичките участници в драмата. Играч от такова ниво навярно вече има решение в тази ситуация. И е напълно възможно в момента всяка от страните да играе активно с Пекин, за да го привлече в един от противоборстващите лагери.

Д. Нерсесов,
Издателство “Распер”

loading...
Катар няма намерение да капитулира by

Последни от Свят

Отиди Горе