Какво „ново“ на антикомунистическата книжна борса

Вероятно долуописаните връзки между авторите на антикомунистическа литература и техните спонсори не са нищо ново за вече запознатите с темата за мозъчните тръстове. Но все пак решихме да проследим авторите на няколко сравнително нови книги.

1. „България под комунизъм“, 2016г., автор Нася Кралевска-Оуен – филолог, журналист, автор още на книгите „Без заглавие. Рушители на България“ (2001, 2003, 2006 г.), „Споделено детство“ (2009 г.), „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията“ (2011 г.). Живее в Америка, работи като университетски преподавател, публицист, преводач, културен деец. Книгата ѝ „Без заглавие. Рушители на България“ всъщност е първата публикация за историята на България на Американския научен център – София.

От там разбираме, че Нася е и в управителния съвет на Американски научен център – София, който е частна академична организация с идеална цел. Оказва се, че основни спонсори на АНЦС са „Института за хуманитарни изследвания Пакард“, Фондация „Америка за България“, фондация „Тиандера”, „Американска търговска камара в България“, „Американска фондация за България“, „Американското училище по класически науки в Атина“, „Фондация Конрад Аденауер“, Фондация „IREX”, Фондация „Самуел Крес”, „Националната фондация по хуманитарни науки“ (САЩ), частни лица (включително много анонимни) и др.

Американски научен център – София има проект за „Жертвите на комунизма“, в който участват и други видни български антикомунисти, заемащи в миналото или към настоящия момент ключови постове, като Филип Димитров и Лъчезар Тошев.

2. „Държавна сигурност – предимство по наследство“; Автор – Момчил Методиев, доктор по история, автор още на „Между вярата и компромиса: Българската православна църква и комунистическата държава, 1944-1989 г.“; „Машина за легитимност: Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава„. Момчил Методиев е в експертния съвет на „Института за изследване на близкото минало“, чийто основни спонсори и партньори са: отново „Фондация Америка за България“, „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа“, „Институт “Отворено общество”, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, „Софийска платформа“. „Софийска платформа се свързва директно или посредством трети фондации отново с „Отворено общество“, САЩ и др.

3. „Есета, част 3: Ходенето на българина по мъките“; автор Георги Марков, издател Фондация „Комунитас“. Според информацията в официалния сайт „Комунитас“ е фондация, създадена през 2006г., имаща за цел да развива гражданското общество, подкрепяща християнството.

Неин учредител е Светослав Божилов – банкер, съакционер на СиБанк, заедно с Цветелина Бориславова, член на управителния съвет на „Отворено общество “ – София. В направления „Християнство и култура“ и „Книгоиздаване“ на фондация „Комунитас“ работи пък вече споменатият Момчил Методиев. Спонсорите на фондацията не са публично обявени, но пък хората от екипа са ни вече ясни.

4. „Тайните фалити на комунизма“ с автор уникално продуктивния журналист Христо Христов. За има няма 15 години е успял да напише десетина книги, да работи по няколко документални филми и поредици, да работи по няколко сборника с досиета и едновременно с това да води разследвания в държавните архиви и да търси информацията, която публикува. Продуктивността му скоро ще настигне тази на Стивън Кинг! Та всъщност, Христов работи по проекта „ПАМЕТ 1944-1989” съвместно с фондация „Конрад Аденауер”.

По проектите за сайта desebg.com с фондация „Програма Достъп до Информация“, финансирана от „Фондация Америка за България“, „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа“, „Институт “Отворено общество” (интернационалния и столичния поотделно), отново IREX, държавната информационна агенция на САЩ и др. Свързан е с проектът „Декомунизация“, който е „спонтанна инициатива“ на няколко членове на „Отворено общество“ – София.

5. И нека добавим едно чуждестранно заглавие – „Провалената империя: Съветският съюз от Сталин до Горбачов“, автор Владислав Зубок. Зубок е професор по история в Лондонското училище по икономика и политически науки. Още е експерт към Уилсън център – изследователски научен център в Щатите, учреден от Американския Конгрес. С множество спонсори, главни и/или повтарящи се с вече гореспоменатите: Американската банка, Фондация отворено общество и Американското правителство чрез няколко различни федерални програми. Други известни спонсори са много компании и бизнесмени и техни фондации – Шеврон, Форд, Майкрософт и т.н. Зубок работи още по програми към Изследователския институт за чуждестранни политики, американски тинк танк, спонсориран от големи американски компании.

Приложената схема проследява само главни и по-известни организации и изобразява само връзките по отношение на изброените заглавия. Всъщност схемата е доста по гъста и прилича на паяжина, която трудно може да се проследи и онагледи. В крайна сметка по време на проучването срещнахме почти всички организации и институции, описани в една много добра статия по темата за българските тинк-танкове:
antipropaganda.eu. / М. П.

 

МРЕЖАТА – соросоиди, ”експерти” и think tanks (листа)

Тази листа представлява един справочник на „мрежата“ от мозъчни тръстове в България, които са финансирани от чуждестранни структури. Листата отбелязва и чиновниците (актуални и минали) работещи в тях. Всички тези хора са представяните постоянно в публичното пространство като един вид модел за подражание, за това, което е правилно. Можете да ги видите всекидневно до политици и политически партии, на различни конференции, събрания от културен характер, като експерти по телевизията и т.н.
Как може да ползвате тази листа?
Когато искате да проверите зависимостта на някакъв индивид:
Отворете тази статия.
Натиснете на клавиатурата си Ctrl+F и ще ви се отвори търсачката на браузъра.
Напишете името, което ви интересува и ще видите дали има резултати.