Какво чакаме? Да падне таванът? Не можем да осигурим границите на България

в България

Какво чака българското правителство и не влага всички бюджетни резерви във възстановяването на гранични войски?

Гранична полиция, начело със социоложката не се справя. Дори армията няма сили и средства. Така ще си чакаме този милиард пришълци ли? Паянтовата ограда, колкото и да е скъпа, не може да спаси границата, без адекватна охрана.

Атлантическото ни еврейче преди броени дни ни съобщи, че от Африка и Близкия изток тръгвали 1 милиард “бежанци”.”В следващите 15 години около 1 милиард африканци ще тръгнат към Европа, чието население е 2 пъти по-малко.”. В средносрочен и дългосрочен план не можем да се надяваме “натовска” Турция да спира тълпите настъпващи към нас, ако все още е натовска. Ердоган и външният му министър през ден-два заплашват Европа, че ще пуснат 2-3 милиона, които са у тях. Сега можем да очакваме и кюрди бежанци.

Германия извика посланика на Турция заради арестите на опозиционни депутати.

Евросъюзът да спре преговорите за приемане на Турция, заяви Хорст Зеехофер, председател на дясноцентристката партия Християн — социален съюз (ХСС), премиер на провинция Бавария и консервативен партньор на Християндемократичния съюз (ХДС), оглавявана от канцлерката Ангела Меркел.

„От самото начало изразявах съмнения за бежанската сделка с Турция“, каза той на конгреса на ХСС. „С държава, която иска да въведен смъртно наказание, в която почти всеки ден задържат и арестуват журналисти, политици и жители, която стъпква с краката основните права на човека, с такава държава не може да има безвизов режим, с такава държава трябва най-малко да бъдат спрени преговорите за влизане в ЕС“, подчерта Зеехофер.

Турция блокира немското строителство в базата си Инджирлик. Властите на Турция не дават разрешение за извършване на строителни работи от Германия във военновъздушната база Инджирлик, където е разположена мисията на Бундесвера, пише вестник Welt.

Германия възнамеряваше да инвестира 58 милиона евро в турската военновъздушна база Инджирлик в подкрепа на своята мисия.  Бюджетът включва изграждането на летище за германските многоцелеви изтребители Торнадо, създаването на модерни мобилни командни пунктове и други спомагателни сгради. Турция в момента води поне две войни и е пред започване на трета с Ирак.

САЩ не връщат Гюлен и кризата в отношенията с Турция се задълбочи, особено вчера, след ареста на кюрдските лидери и депутати.

По-неофициална информация реалната численост на Българската армия вече е паднала под 20 000 души. Не може да се очаква да се разминем без “Гранични войски” със съответно финансиране, въоръжение и техника и логистика.

Генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски каза наскоро:”Военната професия стана непривлекателна, все повече напускат нашите редици”.От началото на 2016 г. до юли от Сухопътните войски са напуснали над 500 човека. За сравнение за цялата 2013 г. напусналите войници бяха около 400, 2014 г. – 500-600, а 2015 г. вече 700-800 човека.

Военното министерство е изправено пред много сериозна кадрова криза в поделенията на българската армия.

МО не може да намери кандидати дори за малкото обявени свободни позиции.

Във всички завършени досега конкурси от началото на годината са били обявени общо 462 длъжности, от които са попълнени едва 280, към м.август.

Някои поделения вече съществуват само на хартия. Сред военните пък тече недоволство, че задачите стават все повече, а хората все по-малко и това вече заплашва дори живота им. 19% от длъжностите за военни са незаети, а заради ниските заплати интересът не е голям. Този процент варира за различните категории – 21% за войници, 13% за сержанти и 17% за офицери.

Сухопътните войски са с 3000 души под щата си. В момента средната заплата в страната е около 730 лв., а войнишката е 609 лв. По закон войникът трябва да получава 1,6 пъти от средното възнаграждение за страната, а всъщност взема под 1.

Армията е ангажирана в охраната на границата, на 100% със Сухопътните войски. Разходите за това са около 3 млн. лв. от армейските. Отделно около 1 млн. лв. за съдействието по самата охрана. Това са разходи, направени от програмата на Сухопътните войски, което пречи на подготовката за основните задачи.

Автор: Йордан Халачев 
Източник: ПРЕГЛЕД


Къде е България? Кой ще пази границата? Да възстановим гранични войски


loading...
Какво чакаме? Да падне таванът? Не можем да осигурим границите на България by

Последни от България

Отиди Горе