Как ЦРУ създаде Ал Кайда и Ислямска Държава и защо ? (ВИДЕО)

в Свят
Loading...

Външната политика на Съединените щати, главно преследваща енергийните интереси на страната, доведе до възхода на ислямския екстремизъм. За възхода на Ислямска Държава САЩ имат не по-малка отговорност и роля, отколкото за възхода на Ал Кайда през 1980-те.

В тази статия ще ви представим отдавна известни факти, които днес медиите умишлено пропускат, когато говорят за благородната мисия, поведена от Съединените щати, срещу Ислямска Държава. Но, за да стигнем до Ислямска Държава първо трябва да си спомним ролята на Щатите за появата на муджахидините от Ал Кайда.

Първо – двете организации са обвързани; второ – и двете организации са част от политиката на САЩ, която включва т.нар. „контролиран хаос“, създаван от радикали, които са подкрепени от ЦРУ и/или обучени от управлението и ръководени, за да изпълняват интересите на САЩ. Те може да са муджхадините в Афганистан през 1980-те, ислямски радикали в Либия и Сирия от близките няколко години, или крайно-десни радикали, които окървавиха „Майдана“ през миналата година в Украйна.Общото между тях е, че петте корпорации, които притежават всички американски медии, респективно и клоновете им в целия свят, ги представят с благородни етикети като „борци за свобода“. Нека припомним, че дори Осама бин Ладен беше възхваляван в западните медии, когато САЩ подкрепяха неговите муджхадини срещу съветската армия. В „Индепендънт“ той беше наречен „Антикомунист и борец за мир“.

ЦРУ подкрепя Ал Кайда и сродните ѝ организации почти половин век. Има няколко тренировъчни лагера, където ЦРУ обучаваше и въоръжаваше муджахидините. Един от най-важните е този в Пакистан. Той се използва и до днес, когато се обучават т.нар. „бунтовници“, които после се вкарват в Сирия. За периода 1982-1992 от ЦРУ са обучени над 35 000 джихадисти от 43 различни ислямски държави, които да се включат в Ал Кайда и други организации под нейното крило. Основоположника на тази политика е Роналд Рейгън. Съединените щати не само обучаваха, въоръжаваха и спонсорираха ислямски екстремисти. САЩ влагаше милиони в програми за обучаване на ученици в Афганистан. Но там те бяха запознавани с книги, съдържащи радикални и ислямистки послания и изпълнени с гневна пропаганда, с която промиваха мозъците на афганистанските деца.

През 1979 г. Осама бин Ладен беше вербуван от ЦРУ и след това неговите муджхадини от Ал Кайда получиха солидна подготовка в Пакистан (предимно), за да бъдат пуснати срещу съветите.

2001 г. беше историческа за съдбата на „Новия Близък Изток“, чиито архитекти се опитват да бъдат САЩ, Саудитска Арабия, няколко други разузнавания от петролните монархии, Израел и Турция (Турция се опитва да играе роля, но е със силно ограничен капацитет).

Корените на Ислямска Държава произлизат от Ал Кайда, която е плод на американското разузнаване, в съдружничество с британското МИ6, израелските МОСАД, пакистанското и саудитското разузнавания. Бойците на ИДИЛ бяха използвани при т.нар. Арабска пролет, което беше мащабен проект, контролиран от същите тези разузнавателни агенции. Джихадистите бяха използвани в Либия, а след това прехвърлени в Сирия.

Под окупацията на САЩ и НАТО Афганистан се превърна в производител номер едно на хероин в света. От окупацията до 2014 г. Афганистан увеличи продукцията си дотолкова, че в момента произвежда над 95% от целия световен хероин. Но освен в ролята на „наркотрафиканти“ НАТО се вписаха и в ролята на покровители, заедно с турското главно командване и вербовчици на наемници за Ислямска Държава и фронт Ан Нусра (сирийския клон на Ал Кайда), които бяха хвърлени в операцията им срещу Сирия, започнала през март 2011 г. Според данни от израелското разузнаване тази инициатива се изразявала така:

„кампания за набирането на хиляди мюсюлмански доброволци от близкоизточните държави и мюсюлманския свят, за да се бият заедно със сирийските бунтовници. Турската армия е поела ангажимента да ги обучава и да осигури безопасното им влизане в Сирия.“ (DEBKAfile, НАТО ще дава на сирийските бунтовници противотанкови оръжия, август 14, 2011)

Редица западни разузнавания са замесени в обучаването на ислямските радикали.Експерти, наети от Пентагона дори обучаваха ислямистите как да боравят с химически оръжия. Това е ключово, защото именно чрез изстрелването на химически заряди от позициите на джихадистите (или т.нар. „бунтовници“) Съединените щати искаха да оправдаят бомбардирането на Сирия, което сега оправдаха с бомбардирането на собствената им креатура ИД.

„Съединените щати и някои европейски съюзници използват експерти по отбраната, които да тренират сирийските бунтовници и да ги обучат как да боравят с химически оръжия, заяви високопоставен служител в американската армия и някои дипломати пред CNN“ (CNN, декември 9, 2012).

Трябва да отбележим, че и кампанията по обезглавяванията не стана без ролята на съюзническото на САЩ разузнаване на СА, където обезглавяванията са наказателна традиция. Именно от затворите на Саудитска Арабия хиляди осъдени престъпници бяха освободени, ако желаят да се превърнат в наемници за Ислямска Държава.Повечето от тях са със смъртни присъди и няма какво да губят.

Израел също оказва помощ на ислямистите в Сирия, основно в зоната на Голанските възвишения. Тяхната помощ се изразява предимно в това, че приемат на лечение наемници, лекуват ги и след това ги връщат.

Израелския премиер Бенямин Нетаняху и Моше Аялон, министър на отбраната на среща с ранен наемник от Сирия в болница в окупираните Голански възвишения на границата със Сирия).

Офицери от израелската армия обучават джихадистите. Ако за теократичната монархия, люлка на ислямския радикализъм и родина на Ладен – Саудитска Арабия не е изненадващо, че се занимава с такива дейности то за мнозина незапознати е истински шок да чуят, че САЩ и Израел също подпомагат от години ислямските джихадисти. Как така, особено за Израел – нали това е единствената немюсюлманска държава в региона, която всички искат да унищожат. Това първо е нещо, което Израел не спира да повтаря, за да оправдава политиките си и най-вече, за да запази огромния си ядрен арсенал далеч от очите на света. И второ – няма проблем, защото израелското разузнаване и съюзническите му контролират процеса и самите джихадисти. За това атаките срещу Израел идват от Хамас, а не от организации като Ал Кайда или ИД.

Практически, бойците от Ислямска Държава са пехотинците на няколко държави и техните разузнавателни агенции, които вършат мръсната им работа в Ирак и Сирия. За това срещите на Джон Макейн с лидири на ИД по време на едно от незаконните му пътувания до Сирия не са нищо изненадващо. Толкова „нормално“ се приемат от западната корпоративна преса, колкото и срещите на държавния с-р Бжежински с Осама бен Ладен в Афганистан през 1980-те.

Целия парадокс на театъра, който ни разиграват от оглавяваната от САЩ коалиция „срещу Ислямска Държава“ се изразява в това, че именно те са отговорниците за възхода на тези организации. А сега, харчейки стотици милиони бомбардират инфраструктурата на Ирак и Сирия, фабрики и нефтени кладенци. Джихадистите не показват да са особено засегнати от ударите „срещу“ тях.

Халифат на Ислямска Държава? Как се появи този нов тумор в Близкия изток? Как така някакви джихадисти превземат половин Ирак под носа на САЩ и НАТО, които са над десетилетие там? Тези леко екипирани джихадисти се оказа, че имат нужните познания, за да изградят телекомуникации и администрация, чрез която управляват своята нова „държава“. Истината е, че този т.нар. „Халифат“ е част от американския проект за разцеплението на Ирак и Сирия на няколко отделни територии: Сунитски ислямистки Халифат, Арабска Шиитска Република и Република Кюрдистан.

Разпределение на силите и контролираните територии (актуално към: 24.11.2014, източник: „Военна история“)

Джихад 2.0 – от Ал Кайда до Ислямска Държава

Към момента има главно два типа терористични организации в Близкия изток – първите са от 1980-те, спонсорирани главно от ЦРУ като оръжие срещу съветските части в Афганистан и други страни в района. През 1990-те тези организации заживяха свой живот. След 2001 година се появиха и организации, действащи на принципа „вълк единак“, които са по-трудно проследими.

След 2006 година се появи новият тип организации от вида на ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия, а също – ИДИЛ). Те са подобреният вариант на всички останали досега групировки.
Ролята на САЩ в случая вече не е от такова значение, както в създаването на Ал Кайда през 1980-те. Днес организации като ИДИС са в голяма степен финансово независими, бойците им се бият с фанатизъм към идеята и са мултинационални – в редиците на групата има доброволци от редица страни. Финансирането вече не става главно с петродолари, а през завзети нефтени полета, иракската диаспора, откриваща враг в сегашната власт в Багдад, отвличания и всички останали методи, характерни за мафиотските структури.
ИДИС са опасни за всички – включително за моментните им съюзници. Провалът на американския модел е виден – със сигурност нямаше да има ИДИС ако войната в Ирак не се беше случила. В същото време държави като Саудитска Арабия оказват сериозна помощ.Но и в Саудитска Арабия вече също се чувстват в опасност – ИДИС воюва на два фронта с кралството по границите с Йемен и Ирак. Опасността идва и от факта, че саудитски граждани понсорират ИДИС и вероятно има клетки в Саудитска Арабия, имащи различна визия от тази на централната власт. Но присъствието на алжирски спонсори говори, че ИДИС са организация, разполагаща със съюзници и в други държави. Клетки на Ансар ал Шария в Либия и Мали също помагат с финансирането на ИДИС, както и обменят опит. Бойците на ИДИС са различни от онези, участващи в организациите до 1990-те. Днес те са обучавани в лагери, спонсорирани от мрежата на групировката, а контингента са разочаровани сунити, репресирани, лежали в американски затвори, ядосани баасисти и поддръжници на Саддам, престъпници излезли от затворите, джихадисти пуснати от сирийски и саудитски затвори. Те няма какво да губят. Войните в Близкия изток създадоха разочаровани, ядосани и загубили
надежда хора, които не виждат никакъв различен път от този на отмъщението. А такива хора не се плашат да умрат.
Със заплати от по 400 долара на месец, ИДИС заплащат на своите бойци два пъти повече от останалите групи в региона – повече от умерената Свободната сирийска армия, повече от Хизбулла, повече дори от иракската армия, според сведения на службите. ИДИС израстват от малък клон на създадената от ЦРУ Ал Кайда в Ирак до най-богатата терористична група в света, с парични потоци, които се увеличават значително след разширяването на обхвата на организацията. След като в началото разчита на подаяния от богати спонсори в Персийския залив и Северна Африка, днес се смята, че групировката е самодостатъчна и печели милиони от търговия със суров петрол, продажба на артефакти на черния пазар и схеми за рекет и отвличания. Смята се, че ИДИС са изградили империя за 2 милиарда щатски долара – далеч отвъд онова, което някоя терористична група е успявала да събере до момента. Западните разузнавателни служби, фокусирани върху донорите и заграбените пари от иракски банки (като например само от банката в Мосул ИДИС иззеха 400 милиона долара), днес се счита, че има модел, гарантиращ постоянни доходи, независимо от който и да е донор. Богатството на ИДИС, твърдят експерти, е почти изцяло следствие на местно производство и следователно не е толкова уязвимо за външни влияния или санкции.
След 2006 година се появи новият тип организации от вида на ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия, а също – ИДИЛ). Те са подобреният вариант на всички останали досега групировки.

Това не се случва по случайност. Схемата, която ИДИС разработват до съвършенство, е позната от други групи от последните десетилетия – през ЕТА и Ал Кайда до Боко Харам и FARC в Колумбия. Петролните рафинерии започват само на няколко мили в близост до кюрдския град Ербил, център на автономната област Иракски Кюрдистан. Често тези места не са добре охранявани и стават жертва на настъпващите радикали, нуждаещи се от средства. Постепенно ИДИС отблъсват на север кюрдските бойци – пешмерга – и заемат позиции по рафинериите.

Към края на август 2014 ИДИС контролират седем нефтени находища и две рафинерии в Северен Ирак, както и шест от десетте петролни находища в източната част на Сирия. Това означава, че организацията може да прави милиони долари всеки ден с приходи от петрол, като капацитета на полетата под контрола на групата имат капацитет за производство на 80 000 барела на ден. Макар и ИДИС да извлича половината от капацитета към момента, цената на суровия петрол на черния пазар е 25-60 долара за барел, което вкарва в сметката на ИДИС по 2 милиона долара дневно само от иракските петролни полета.
От Сирия биха правили двойно или тройно повече. Данни, за съжаление на анализаторите няма, тъй като сирийският режим не дава подробности за търговията с петрол – в момента това е война за оцеляване на властта в Дамаск и се закупува петрол от полетата, контролирани от ИДИС. Регионалната зависимост от петрола като търговска валута накара много правителства да правят бизнес с ИДИС, въпреки че знаят, че по този начин подпомагат организацията, която нараства с всеки ден. До скоро кюрдски купувачи в Турция и Ирак закупуваха големи количества петрол от ИДИС, като по този начин насочваха средства към групата, която сега се опитва да ги унищожи. Кюрдски работници в рафинериите споделят пред журналисти, че групировката предлага суров петрол на почти половината от цената на друго място и никой не си прави труда да провери откъде идва продукцията, идваща в Северен Ирак.
Според документи, публикувани наскоро от „Гардиън“, ИДИС са успели да се сдобият с над 36 милиона щатски долара от контрабанда на ограбени артефакти в Сирия. Експерти изчисляват общия размер на контрабандни стоки десет пъти повече от посочената сума, а ЮНЕСКО оцени световната търговия с антики от конфликтни зони на над 2,2 милиарда долара.
ИДИС правят пари не само от контрабанда на антики, като вази и мозайки, плячкосани от областите под техен контрол, но и чрез налагане на данък върху трафиканти, които искат да изнесат предметите извън Ирак и Сирия. Освен петрол и търговия с артефакти, групировката ИДИС се издържа и чрез отвличания и откупи. Според данни на властите в Дохук, десетки са отвлечените иракчани, чиито семейства са получили писма с написана вътре сума, срещу която могат да получат близкия си човек обратно. Моделът, напомнящ методите на италианската мафия и мексиканските картели, в ръцете на ИДИС е превърнат в един ефикасен модел за финансиране. Все още няма точна оценка колко хора са отвлечени от ИДИС за последните две години. Често предпочитани цели са политици и биснесмени в районите, които ИДИС контролира, въпреки че правозащитни организации твърдят, че от скоро практиката включва и жени и деца от етнически малцинства в северната част на Ирак. Според кюрдските власти организацията е спечелила над 10 милиона долара от откупи. Според експерти, сумата е много по-голяма. Разликата в данните идва от това, че често размерът на откупа се пази в тайна от съображения за сигурност. Със сигурност се знае едно – чуждите граждани струват най- много. Семейството на обезглавения от групировката американски журналист Джеймс Фоули, заяви наскоро, че за свободата му ИДИС са поискали 132 500 000 долара.
Това, което се вижда ясно е, че ИДИС представлява една добре структурирана група във възход. Анализатори се учудват колко бързо се разрастват редиците на групировката, чиито бойци вече се оценяват според някои източници на 100 000 души. Онова, което със сигурност се знае е, че ИДИС няма да предприемат стъпка, която не е логична спрямо техните цели за разширяване на влиянието им. Лидерът на групата, Абу Бакр ал Багдади, е оформил стройна организация със собствени източници на финансиране. Ако в началото е получил подкрепа от страни от Залива (Катар, Саудитска Арабия+САЩ), то днес бившите му съюзници гледат с тревога нарастване на силата на Ислямската държава. Че има разрив в отношенията, е видимо.

Наскоро части на ИДИС отвлякоха офицери от стария режим на Саддам Хюсеин, помогнали за падането на Мосул преди няколко месеца. Какви ще са следващите стъпки на групировката, тепърва ще се види.

ген. Уесли Кларк: Нашите съюзници създадоха „Ислямска Държава“

Бившия главнокомандващ силите на НАТО – ген. Уесли Кларк в интервю пред CNN повдигна въпроса за участието на Израел в създаването на „Ислямска Държава“

След 2006 година се появи новият тип организации от вида на ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия, а също – ИДИЛ). Те са подобреният вариант на всички останали досега групировки.

В интервю за американския телевизионен канал CNN бившия главнокомандващ силите на НАТО може би отговори на въпроса защо „Ислямска Държава“ никога не е атакувала Израел. В интервюто си генерал Кларк открито заяви, че терористичната организация, която детронира от върха дори „Ал Кайда“ се е зародила с подкрепата на някои разузнавателни агенции от държави, които американския генерал нарече „наши съюзници“.

Според  ген. Уесли Кларк „Ислямска Държава“ е създадена с основната цел да се бие срещу базирана в Ливан и подкрепяна от Иран организация Хизбула. Както знаем Израел води битка с Хизбула и е в изключително напрегнати отношения с Иран.

Генералът обясни, че не може просто да се създаде коалиция, която да се бие срещу Хизбула. Затова някои съюзници на Съединените щати са се обърнали към услугите на джихадистите.

„Наши съюзници започнаха да финансират ИД, защото както ще ви кажат хората в региона, ако искаш някой, който ще се бие до смърт срещу Хизбула това са фанатиците, ислямските фундаменталисти. Като Франкенщайн е…“, заяви Уесли Кларк.

От 2001 година насам генерал Уесли Кларк е говорител на групата висши офицери, които открито се противопоставиха срещу влиянието на Израел над американската външна политика. Бившия главнокомандващ силите на НАТО открито критикува агресивната и както самия той я описва – „империалистическа“ политика на Израел и плановете им за т.нар. „Широк Близък Изток“. Американския генерал открито се обяви и срещу интервенцията на Запада в Либия, както и срещу течащата кървава война в Сирия.  Alter Information

ПО ТЕМАТА

Война в Иран, Сирия, Либия план от преди 10 години (ВИДЕО) – В интервю за „Демокрация сега“ на 2.03.2007г.,генерал Уесли Кларк разказва за посещението си в Пентагона десетина дни след 11 септември, където научил, че вече е планирана война в Ирак. И то без никаква връзка с Ал Кайда. Той обаче научава и още – не само там ще бъде свалено правителството. Още на няколко правителства, съответно държави им предстояло да бъдат цели на американската военна машина.
Планът бил:
Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и накрая Иран.
И всичко това трябвало да стане за 5 години.

Война в Иран, Сирия, Либия план от преди 10 години (ВИДЕО)

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе