Как ще опитат да разграбят Куба…

в Свят

Искам да коментирам и Куба

В момента тя привидно е много бедна страна. Но това е огромна манипулация, която за съжаление “хваща дикиш” вкл. сред собственото население. Както стана в България.

Да ви обясня. На 10 ноември България се оказа с 30-40 долара средна заплата. Аз лично още помня опашките пред посолствата и именно този аргумент – “С 30 долара заплата ли ще живея”…

Но тези 30 долара са фактически една лъжа. Социалистическата икономика нямаше нужда от долари, защото се самозадоволяваше. Тя ползваше левове, и примерно 200 лв. заплата означаваха 660 хляба, тип “Добруджа” или 500 хляба тип “Бял”. В момента бял хляб почти няма, остана само “Добруджата”. В момента 660 хляба тип “Добруджа” по 1 кг. струват окол 900-1000 лв. Но в момента 1000 лв. са около 600 долара.

Т.е. излиза, че за същото количество стока тогава сме плащали 30-40 долара, а сега плащаме – 600.

Но стоката си е стока. Тя е реалното благосъстояние.

Аз лично помня колко струваше тристайният апартамент – 12-15 хиляди лева. Сега същото струва около 50-70 хиляди евро. Т.е. 100-140 хиляди лева.

Социализмът беше постигнал определен стандарт в условията на самозадоволяване. Тъй като имаше ограничен бизнес със запада, долари реално не му трябваха, и държавата НЯМАШЕ долари. При ниско наличие на долари и отказ от поддържане на пазарен курс, възникна парален черен курс. По който именно излезе, че заплатите са по 30 долара. НО МНОГО ВАЖНО – с тия 30 долара тогава, ако идеш на запад, не можеш да си купиш 660 хляба. Хлябът в САЩ никога не е бил 5 цента за килограм. А тук с 200 лв си купуваш тия хлябове.

Т.е. черният курс на долара не е истински, той е силно надценен долар!

Само че като пропаганда е изключително ефективно. Народът се връзва. Отваря си икономиката, приватизира всичко, а много хора – хукват на запад.

Резултатът е – разруха за иначе съвсем стабилна икономика с нелош стандарт. Следват крах на здравеопазване, образование, ръст на престъпноста и пр.

И за какво? Защото някой ползват нереален курс на долара, за да анализира икономика, която изобщо не ползва долари!

Моделът е същия навсякъде, никоя източноевропейска страна още не е достигнала социалистическия си стандарт реално. Само на хартия са го достигнали, но хората усещат, че не е така.

Само че е късно вече – икономика лесно се разсипва, и трудно се гради. Но за Куба още не е късно… Погнали са я, че заплатите са по 20 долара. Но все още не е късно, защото не им се хванала на лъжите.

Добри Божилов
28.11.2016

На снимката: Ърнест Хемингуей и Кастро, 1959 г. (уникална снимка…)

loading...
Как ще опитат да разграбят Куба... by

Последни от Свят

Отиди Горе