Как растат социалните (при)добивки в АЕЦ “Козлодуй”?

в България

Това ще разберем от доскоро секретна стенограма, от седянка на временна парламентарна комисия, в предното 43-то НС, председателствана от настоящия кандидат за министър енерГЕПИка Далавери Симеонов.

Откъсът от стенограмата на седянката, който съм приготвил да ви покажа дава приблизителния размер и още по-приблизителното разпределение на ведомствения фонд за социални подпомагания, по-известен сред местните като СБКО (най-вероятно означава Социално, Битово и Културно Обслужване, и е остатък от комунизма).

В епизода пряко участват другарката Сийка (ръководител управление “Финанси” на АЕЦ-а) и другаря Далавери, но на седянката присъстват още тогавашния заместник изпълнителен директор, а днес вече титуляр, на АЕЦ-а Иван Андреев, членове на комисията и техни съветници. Действието се развива на 29-ти май 2015-та г., т.е. преди ДВЕ години. Цялата стенограма на седянката, продължила ТРИ и ПОЛОВИН часа можете да видите от сайта на НС ТУК.

За по-добър преглед и прочит на обсъждания епизод кликнете с мишката върху снимката от стенограмата:

Малко след това се доуточнява следното:

“ПРЕДС. ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Две почини станции плюс две малки. И вие казахте преди малко, че това са най-големите разходи от социалната програма.
СИЙКА ПЕНКОВА: Това са разходите, които са за издръжка на социални обекти. Събранието, когато разпределя разходите, борбата на ръководството е да запазим тези разходи. Работниците да не притискат да осигуряваме повече пари в брой. Голямото стълкновение е това, всяка година се борим.
ПРЕДС. ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Какво е съотношението между издръжката на тези социални обекти?
СИЙКА ПЕНКОВА: Около 20 млн. ни е този социален фонд. Около пет милиона ни е издръжката на социалните обекти и около 15 млн. са ни социалните плащания, които са в брой. И са разпределени в годината.”

Значи фонда е около 20 милиона лева, от които 15 милиона се разпределят поравно между служителите, на калпак, без оглед на приноса им за доброто на предприятието. От по-ранен разговор на седянката става ясно, че бройката на персонала тогава е бил около 3700 калпака. Като разделите 15 милиона на 3700 се получават малко над 4000 на година, на калпак. От тях, както се вижда от горната снимка 800 лева получава всеки за Ден на енерГЕПИка и по 1800 лева за почивно дело. Да не остане без парички по време на отпуската. Останалите до над 4000 се дават за Великден и за Коледа. По-скромни суми се дават само на дамите за Осми март. Отделно от това, пак от стенограмата става ясно, че дневния порцион, раздаван под формата на ваучери за храна, се равнява на 12 лева, което прави още по около 3000 лева на калпак, на година.

Но за да разберете скоростта на растежа е хубаво да има с какво да се сравнява? За ваш късмет такава база за сравнение и правене на изводи ИМА! За тези от вас, които си спомнят, преди време ви разказах и показах “Последната ми заплата в АЕЦ “Козлодуй” – оригинален фиш”. Във въпросния фиш е документирано плащането за Ден на енергетика, за 2008-ма г., което тогава е възлизало на 300 лева. Значи, от 2008-ма до 2015-та години сумата е набъбнала от 300 до 800 лева!!! А днес може вече да е и 1000? За да си ги смятат по-лесно? Приблизително по същия начин стоят нещата и с останалите плащания на калпак, които не подлежат на данъчно облагане. През 2008-ма г. размерът на пачката за почивно дело (по спомен) беше около 600 лева, а през 2015-та ТРИ ПЪТИ по-голяма.

На практика имаме ръст на необлагаемите дарения за служителите на ядрената мафия от 300%, за по-малко от 10 години. Който знае друг подобен пример нека бъде така добър да го посочи.

Стенограмата от същата седянка съдържа още интересни пикантерийки, но за тях ще ви разкажа един друг път. Стига да ви е интересно де? Като например факта, че по-рано на същата седянка се обсъжда свиването на отчисления от АЕЦ-а към едни фондове, в размер на стотици милиони, за бъдещото погребване на централата и смъртоносното @ко, което тя сега произвежда. Тези отчисления са оставени за вашите деца, внуци, правнуци, праправнуци и т.н.

И никога не забравяйте! Всички тези благинки за слугите на ядрената мафия ги плащаме всички ние, през сметките си за ток, за да бъдат мотивирани да извършват и крият престъпленията, които се случват зад оградата.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Как растат социалните (при)добивки в АЕЦ "Козлодуй"? by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе