Как (не) се продават ядрени реактори?

в България

Решението на арбитражния съд срещу НЕК, по казуса АЕЦ “Белене”, показва и разказва една сърцераздирателна драма за титаничните усилия както на руската така и на българската страни да ограбят всички нас – българите. Действието започва от момента, в който Министерски съвет на Република България прекратява проекта АЕЦ “Белене” (28/03/2012 г.), т.е. спира действието на подписаното в края на 2006-та г. Споразумение за бъдещо договаряне за изграждане на централата. Към датата на спирането му обаче руската страна (Атомстройекспорт = АСЕ) твърди, че в заводите на наетите от нея подизпълнители има налично значително количество оборудване с дълъг цикъл на производство (ОДЦП – реакторно и турбинно оборудване), което сега трябва да се заплати и да се определи бъдещата му съдба.

Какво пледират двете страни? Руската страна, в лицето на АСЕ и корпорацията — майка Росатом заявяват – платете си, вземете си железата и си постройте АЕЦ “Белене” или пък ги използвайте за нови блокове в АЕЦ “Козлодуй”. Българската страна, в лицето на НЕК – продайте, каквото сте произвели, на някоя от строящите се в Русия АЕЦ или на партньорите ви в чужбина. И започва мощна имитация на замерване с ядрени бомби.

Ще ви покажа само два елемента от спектакъла, а после и доказателството за ниското му качество и абсолютна бездарност.

Ето какво четем на страница 128/412 от Решението (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Ищец = АСЕ, а ответник = НЕК. Нашите участници в пиеската настояват руснаците да спазят клауза (чл. 77) от Конвенция на ООН, според която руската страна трябва да се опита да намали щетите си чрез опит да препродаде оборудването на друг клиент. Руската страна, обаче, носи вода от девет планини в десета и прави невероятни лупинги, “показвайки и доказвайки”, че това няма как да се случи, нито за руска, нито за чужда АЕЦ. В Решението на арбитражния съд личи и пристрастие и вземане на страна в полза на руснаците. Но вместо това ще ви покажа и част от “аргументите” на българите. Ето какво четем на страница 134/412:

Обръщам ви внимание на имената на страните, предложени от НЕК за евентуални покупатели на оборудването за АЕЦ “Белене”. А сега ще ви припомня ДВЕ важни съобщения направени на интернет страницата на завода производител на реакторното оборудване за Белене – “Ижорски заводи”. Първото от тях гласи:

19 март 2012-та г. Ижорски заводи, Русия, съобщава:
Ижорские заводы завершили контрольную сборку корпуса реактора с внутрикорпусными устройствами для болгарской АЭС «Белене»

“В Ижорските заводи завърши събирането на корпуса на реактора с вътрешно — корпусните устройства, за българската АЕЦ “Белене””

Второто съобщение гласи:

Сравнете датите на двете съобщения! Реакторът за България е завършен на 19-ти март 2012-та г., а реактора за Китай започва да се събира (не произвежда, а събират частите на вече произведения реактор) на 17-ти септември 214-та г. Разликата между двете събития е точно ДВЕ и ПОЛОВИНА години. И двата реактора са абсолютно от един и същи тип ВВЕР-1000. Можеха ли руснаците да предложат беленският на китайците още в началото на 2012-та г., когато българите се отказват? А? Можеха ли? Опитали ли са се? Българите пък “не са и чули”, че в Китай се строи руска АЕЦ от същия тип? Но Китай не присъства в смешния списък предложен от НЕК по време на арбитража.

Другият аргумент от руска страна е, че оборудването за всяка една АЕЦ е уникално и неприложимо за друга АЕЦ. Българите отговарят с амнезия (къса памет), че същите руснаци изкупиха старото (съхранявано 20 години) оборудване за АЕЦ “Белене”, за жълти стотинки и то много добре си намери мястото в АЕЦ “Калинин”.

Резултатът от тази пиеска – € 620 милиона, които ще платим всички ние, за старо желязо, което никога и по никакъв начин няма да върне и 1 стотинка.

А причината за плитката пиеска е, че и господарите и робите прекрасно знаят, че оборудване за АЕЦ “Белене” не е произвеждано и никой не е по-продажен от българите, за да купи старо желязо излято още от времето на Михаил Горбачов.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Как (не) се продават ядрени реактори? by

Последни от България

Отиди Горе